Coaching

Holding space is een nieuwe naam voor wat vroedvrouwen, kraamverzorgenden en andere hulpverleners in het werkveld beogen. Maar ook een fijne manier om in het ouderschap te staan.  Een passende Nederlandse vertaling is lastig te omschrijven.  Mild Ouderschap zoals Nina Mouton het omschrijft komt misschien nog het dichtst in de buurt. Daarmee hebben we nog geen term die deze alledaagse praktijk én kwaliteit van professionelen omschrijft. Heather Plett gebruikte "Holding space" voor deze wijze van aanwezig zijn een aantal jaar geleden voor het eerst. 

Vanuit De Kraamvogel streven we naar deze manier van coachend aanwezig zijn in het werkveld.

Coaching en intervisie van vroedvrouwpraktijken

Organisatie van vroedvrouwenpraktijken en organisatieontwikkeling van deze praktijken staat in Vlaanderen nog in zijn kinderschoenen. En toch is het aangaan van samenwerkingsovereenkomsten een belangrijk gegeven om te beantwoorden aan het Good Practice Logo van de beroepsorganisatie. Samenwerken komt helaas niet uit de lucht vallen. Hoe willen jullie beslissingen nemen en hoe gaan jullie constructief van mening verschillen? Je kan voor jullie vroedvrouwenpraktijk of multidisciplinaire praktijk vanuit jullie vragen een uniek coachingstraject met ons aangaan. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 03 238 11 00 voor meer info op maat van jouw praktijk. We kijken samen wat voor jullie praktijk financieel haalbaar is. 

Loopbaancoaching voor vroedvrouwen

Weet je het niet zo goed meer? Of voel je dat je tegen de grenzen van jezelf dreigt te lopen? Of ben je er al los overgegaan? Wat zorgt er eigenlijk voor dat we wat goed voor ons is, niet bovenaan onze lijst met prioriteiten zetten? Vroedvrouwen zijn meesters in het zorgen voor anderen maar ben jij dit ook in het zorgen voor jezelf? Een eerste kennismaking kan telefonisch en is gratis. We bespreken dan samen hoe je wenst verder te gaan. Individuele gesprekken kosten 50 euro. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar Veerle. 03 238 11 00

Peer Support 

De rode draad die door deze sessies geweven wordt is: "Wat ben ik waard?" Jij en jouw (vroedvrouwen)thema's krijgen hierin een centrale plaats.  Je kan zelf een groepje collega's verzamelen en een begeleiding aanragen.

Je engageert je voor 3 keer. Dit kost je 25 euro per keer. Gun jezelf en jouw team deze ademruimte. Van harte welkom!

Vlaamse vroedvrouwen en de nood aan sociale steun via peersupport groepen

Het Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel werkt mee aan het onderzoek van Karel de Grote rond peersupport. 

Momenteel bestaat er in Vlaanderen weinig tot geen laagdrempelige emotionele en sociale ondersteuning voor vroedvrouwen. Nochtans hebben zij hier nood aan, zo stelt een onderzoek van Expertisecentrum Zorgstroom van de Karel de Grote Hogeschool (KdG).
“Mensen zien geboortes begeleiden vaak als een mooi en geprivilegieerd beroep, maar in de praktijk worden vroedvrouwen, naast die mooie momenten, ook blootgesteld aan emotioneel belastende gebeurtenissen”, stellen onderzoekers Habadia El Asjadi en Louiza El Amraoui. “Bovendien is de job van vroedvrouw ook het zorgberoep bij uitstek waarbij een hechte band tussen de vroedvrouw en het koppel een grote rol speelt in het bieden van goede zorg. Daarom ervaren vroedvrouwen ook negatieve gevoelens als zij getuige zijn van emotioneel belastende gebeurtenissen zoals een doodgeboorte, een reanimatie of een andere calamiteit.”
De hechte band vergroot de impact van de negatieve gebeurtenissen nog. “Aan dit letterlijk ‘mee voelen’ hangt een hoog emotioneel en psychisch prijskaartje. In de vakliteratuur spreekt men over ‘midwife grief’ of ‘vroedvrouwenverdriet’.”

Je kan hier ook het persbericht van KDG lezen.