Holding space is een nieuwe naam voor wat vroedvrouwen, kraamverzorgenden en andere hulpverleners in het werkveld beogen. Maar ook een fijne manier om in het ouderschap te staan. Een passende Nederlandse vertaling is lastig te omschrijven. Mild Ouderschap zoals Nina Mouton het omschrijft komt misschien nog het dichtst in de buurt. Daarmee hebben we nog geen term die deze alledaagse praktijk én kwaliteit van professionelen omschrijft. Heather Plett gebruikte "Holding space" voor deze wijze van aanwezig zijn een aantal jaar geleden voor het eerst.
Vanuit De Kraamvogel streven we naar deze manier van coachend aanwezig zijn in het werkveld. Dit doen we vanuit een systemische benadering en we gebruiken hierbij ook de handvatten vanuit Deep Democracy
Coaching en intervisie van vroedvrouwpraktijken
Organisatie en organisatietontwikkeling van vroedvrouwenpraktijken staat in Vlaanderen nog in zijn kinderschoenen. Het aangaan van samenwerkingsovereenkomsten is een belangrijk gegeven om te beantwoorden aan het Good Practice Logo van de beroepsorganisatie. Samenwerken komt helaas niet uit de lucht vallen, het is hard werken aan jezelf én aan de praktijk. Hoe plannen jullie besluitvorming in jullie team en hoe kunnen jullie constructief van mening verschillen? Hoe maak je de praktijk zichtbaarder? Het getuigt van maturiteit om samen met iemand van buitenaf te kijken naar wat zich aandient. Je neemt nieuwe wijsheid over en van jezelf en van jouw teamleden mee.
Je kan voor jullie vroedvrouwenpraktijk of multidisciplinaire praktijk vanuit jullie vragen een uniek coachingstraject met ons aangaan.
Loopbaancoaching voor vroedvrouwen
Vrouw - vroedvrouw - vroedvrouwenpraktijk. Of man - vroedman - vroedvrouwenpraktijk. Hoe werk je met het vrouwelijke intuïtieve en het mannelijke analystische, wetenschappelijke om en rond de geboorte. Omdraaien mag. Welke plek krijgt het zakelijke in jouw onderneming? Wat resoneert mee in wat je hier las? Of weet je het niet zo goed meer? Geef je meer dan je ontvangt? Voel je dat je tegen de grenzen van jezelf dreigt te lopen? Of ben je er al los overgegaan? Wat zorgt er eigenlijk voor dat we wat goed voor ons is, niet bovenaan onze lijst met prioriteiten zetten? Vroedvrouwen zijn meesters in het zorgen voor anderen maar ben jij dit ook in het zorgen voor jezelf? Een eerste kennismaking kan telefonisch en is gratis. We bespreken dan samen hoe je wenst verder te gaan. Individuele gesprekken kosten 50 euro.
Peer Support
De rode draad die door deze sessies geweven wordt is: "Wat ben ik waard?" Jij en jouw (vroedvrouwen)thema's krijgen hierin een centrale plaats. Je kan zelf een groepje collega's verzamelen en een begeleiding aanragen. We starten bij 5 aanmeldingen.
Je engageert je voor 3 keer. Dit kost je 25 euro per keer. Gun jezelf en jouw team deze ademruimte. Van harte welkom!
Vlaamse vroedvrouwen en de nood aan sociale steun via peersupport groepen
Het Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel werkt mee aan het onderzoek van Karel de Grote rond peersupport.
Momenteel bestaat er in Vlaanderen weinig tot geen laagdrempelige emotionele en sociale ondersteuning voor vroedvrouwen. Nochtans hebben zij hier nood aan, zo stelt een onderzoek van Expertisecentrum Zorgstroom van de Karel de Grote Hogeschool (KdG).
“Mensen zien geboortes begeleiden vaak als een mooi en geprivilegieerd beroep, maar in de praktijk worden vroedvrouwen, naast die mooie momenten, ook blootgesteld aan emotioneel belastende gebeurtenissen”, stellen onderzoekers Habadia El Asjadi en Louiza El Amraoui. “Bovendien is de job van vroedvrouw ook het zorgberoep bij uitstek waarbij een hechte band tussen de vroedvrouw en het koppel een grote rol speelt in het bieden van goede zorg. Daarom ervaren vroedvrouwen ook negatieve gevoelens als zij getuige zijn van emotioneel belastende gebeurtenissen zoals een doodgeboorte, een reanimatie of een andere calamiteit.”
De hechte band vergroot de impact van de negatieve gebeurtenissen nog. “Aan dit letterlijk ‘mee voelen’ hangt een hoog emotioneel en psychisch prijskaartje. In de vakliteratuur spreekt men over ‘midwife grief’ of ‘vroedvrouwenverdriet’.”
Je kan hier ook het persbericht van KDG lezen.