Vorming voor wie werkt om en rond de geboorte

Nood aan permanente vorming in het snel veranderende landschap van de postpartumzorg?
We organiseren regelmatig bijscholing voor vroedvrouwen en kraamverzorgenden.
Ook houden we je graag op de hoogte over nieuwe boeken die relevant zijn voor het werkveld, de recenties vind je op onze Blog. Boeken uitlenen kan op aanvraag. Neem gerust contact op met ons voor meer informatie of kijk alvast in onze online Bibliotheek

 

Bijscholingsaanbod van het Expertisecentrum Kraamzorg "De Kraamvogel" vzw 

 • Hieronder vindt u de geplande workshops voor professionele zorgverleners en studenten in opleiding.

Studenten genieten een korting van 10% op de vermelde prijs.

Vrouwen met een miskraam goed begeleiden

Wat je gaat leren in dit interactieve webinar:


• 7 manieren waarop een miskraam impact heeft, ook jaren later nog
• Wat zeg je niet? Wat zeg je wél?
• 3 tips: wat jij vanuit je vak kunt doen voor vrouwen met een miskraam of abortus
Zorg dat je er live bij bent, dan kun je je vragen stellen. Bovendien krijg je dan nog veel meer handige informatie en praktische tips!

Docent is Miriam van Kreij, oprichter van Miskraambegeleiding Nederland. Miriam begeleidt sinds 2011 ouders na een miskraam of abortus en ze geeft al jaren geaccrediteerde nascholingen aan verloskundigen, echoscopisten en gynaecologen. Miriam is de auteur van 'Begeleiding van vrouwen met een miskraam' en 'Als je je kindje verliest in de zwangerschap'. Je bent ook welkom bij haar opleiding tot miskraamcoach. Meer vind je op www.miskraambegeleiding.nl.

We verwachten veel van jullie te zien bij dit webinar! Graag tot dan!

Eerste les 12-05-2021 10:00
Laatste les 12-05-2021 11:30
Vrije plaatsen 11
Einde inschrijvingen 11-05-2021 14:00
Prijs 5,00EUR
Aantal bijeenkomsten 1
Zelfzorg in de zorgsector

Deze workshop gaat online door.

Dit webinar is voor alle hulpverleners die het af en toe moeilijk hebben om hun grenzen te voelen en aan te geven, wanneer het gaat over het zorgen voor anderen. In de zorgsector komen heel vaak mensen terecht die oprecht gelukkig worden van het mogen zorgen voor anderen. Het geven om de ander brengt voor jou geluk en vreugde met zich mee. Maar wat als je door omstandigheden (corona, werkdruk, stress in privéleven, …. ) te veel ballen tegelijkertijd in de lucht blijft houden en zo niet voldoende energie en tijd overhoudt om aan de nodige zelfzorg te doen? In dit webinar kijken we samen naar onze zorgreflexen, leren we hoe je grenzen kan aanvoelen en deze liefdevol kan aangeven. 

Eerste les 18-05-2021 13:00
Laatste les 18-05-2021 14:30
Vrije plaatsen 17
Einde inschrijvingen 17-05-2021 13:00
Prijs 15,00 €
Aantal bijeenkomsten 1

In samenwerking met partners van ECK De KraamvogelKind & Gezin’t Moederhuys,  CGG VaggaCGG Kempen vzwCGG De Pont en Moeder & Baby wordt op regelmatige tijdstippen multidisciplinair casusoverleg georganiseerd m.b.t. perinatale mentale gezondheid. Alle hulpverleners die werken met prille ouders vanaf de zwangerschap tot de leeftijd van één jaar: vroedvrouwen, gezinsbegeleiders, kraamverzorgenden, huisartsen, psychologen, ... zijn welkom om hieraan deel te nemen. 

Deelname is gratis, maar inschrijving is noodzakelijk via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uit een eerste evaluatie met de partners blijkt dat er zowel vraag is naar regionaal als provinciaal casusoverleg. Het eerste geeft het voordeel dat je in dialoog gaat met partners waarmee in je praktijk vaker samenwerkt, het tweede geeft het voordeel om inspiratie te vinden bij andere netwerken. Daarom werd beslist beide soorten overleg te organiseren.

Eerste les 19-05-2021 9:00
Laatste les 19-05-2021 12:00
Prijs Gratis

In deze driedaagse opleiding reiken we een theoretisch en praktisch Infant Mental Health perspectief aan van waaruit we kijken naar ouder, kind en interactie in het domein van de Perinatale Mentale Gezondheid. Meer informatie is terug te vinden via deze link.

DEZE OPLEIDING IS VOLZET!

Omwille van de Coronamaatregelen kan het programma aangepast worden.

Eerste les 26-05-2021
Laatste les 26-05-2021
Prijs Gratis
Werken met de Real Care baby en zwangerschapsbuik

Deze workshops gaat online door.

Ken je Adam al? Adam is onze Real Care Baby. We lenen hem uit aan mensen die nadenken over zwanger worden en een kindje krijgen, maar nog twijfelen of het ouderschap wel iets voor hen is. Of aan zwangere ouders die al eens willen oefenen met de 24/24-zorg voor een baby. We hebben ook een zwangerschapsbuik om te ervaren hoe het is om hoogzwanger te zijn. 

In deze workshop voor professionals kom je het hoe en waarom van het ontlenen van en werken met de zwangerschapsbuik en Real Care Baby te weten. En je leert hoe het counsellen rondom kinderwens met behulp van de Real Care Baby en zwangerschapsbuik verloopt.

De workshop wordt gegeven door Saskia Van Besauw en Nathalie van Vlerken, medewerkers van De Kraamvogel.

Eerste les 27-05-2021 13:00
Laatste les 27-05-2021 14:30
Vrije plaatsen 18
Einde inschrijvingen 26-05-2021 15:00
Prijs gratis
Aantal bijeenkomsten 1
Prenatale Yoga Teacher Training

Deze tweedaagse opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met het Expertisecentrum De Kraamvogel.

Een zwangerschapsyoga opleiding speciaal voor birth professionals waarbij je leert;

 • Welke de basishoudingen van yoga zijn en hoe ze aan te leren
 • Een prenatale yogales te maken en geven
 • Hoe je je met yoga op de bevalling kan voorbereiden
 • Vrouwen te motiveren en meer zelfvertrouwen te geven naar de bevalling toe

PROGRAMMA

 • Prenatale Yoga Theorie
 • Voorbeelden van lessen
 • De asanas en hun aanpassingen
 • De veranderingen tijden de zwangerschap & yoga
 • Het wonder van de geboorte & yoga
 • Leer de pelvis en de bekkenbodem kennen
 • Wat zeker niet te doen
 • Ademhalingstechnieken
 • Relaxatie

Deze opleiding is bedoeld voor birth professionals die reeds ervaring hebben en werken met zwangeren. In tegenstelling tot de prenatale TT voor yogadocenten wordt er in deze opleiding meer aandacht gegeven aan de basis yogahoudingen en hoe ze aan te leren. Ik ga ervan uit dat je al veel kennis hebt van de zwangerschap en de bevalling. En ik zal je leren dit te combineren met yoga. De training is vooral ervaringsgericht. Op het certificaat van deelneming staat vermeld dat deze opleiding is goedgekeurd door Janet Balaskas, stichter van het active Birth Centre in London: www.activebirthcentre.com

Voor het stukje pelvis en bekkenbodem komt gastdocente Pien Bongers, specialist in bekkenpijn en therapeute bij oa de Kraamvogel in Antwerpen, ons een presentatie geven.

Eerste les 26-06-2021 9:30
Laatste les 27-06-2021 17:00
Vrije plaatsen 7
Einde inschrijvingen 25-06-2021 14:00
Prijs 375,00EUR
Aantal bijeenkomsten 2