Zwanger worden, niet zo simpel als het lijkt. Omgaan met stress bij een nog onvervulde kinderwens

Zwanger worden, niet zo simpel als het lijkt. Omgaan met stress bij een nog onvervulde kinderwens

De weg naar het moederschap ligt vol onzekerheden, waar je geen controle over hebt. Je staat misschien voor moeilijke keuzes en/of wordt geconfronteerd met verlies. Je wordt elke cyclus heen- en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop, pieken en dalen. Misschien neem je hormonale medicatie die daar nog een schep bovenop doet. Je voelt mogelijk ook tijdsdruk om nog moeder te worden.

Emotionele stress is daardoor constant aanwezig- soms acuut en op de voorgrond, soms sluimerend en op de achtergrond.  Je hebt het gevoel dat het je leven meer en meer begint te beheersen.

Je vraagt je af hoe je omgaat met deze onzekerheden en deze stress. Je wil sterker en besluitvaardiger in dit proces komen te staan.

Met deze workshopreeks hopen wij je handvaten te geven in deze periode van het leven.

 

Workshop 1 op 14 november van 10u tot 12u30: Stress bij je moederschapswens, aanpakken met gepaste strategieën

In deze workshop bekijken we waar je allemaal tegenaan loopt. Wat speelt er? Wat zijn de voornaamste stressfactoren bij jouw kinderwens?

Je kan die stressfactoren niet zomaar wegtoveren. Waar je wel kan aan werken is hoe je het hoofd biedt aan hetgeen je ‘overkomt’. Op welke manieren ga jij over het algemeen om met stress en onzekerheden, het oncontroleerbare? Wat zijn jouw sterktes op dit punt? Die kan je verder in de verf zetten. En wat zijn jouw valkuilen?

We onderzoeken dit samen, zodat je meer inzichten krijgt over hoe JIJ omgaat met de stress bij je onvervulde kinderwens, en daar later kan gaan in bijsturen.

Lesgever: Viki Peeters van De Fertiliteitsmentor is een IVF- survivor. Ze botste op de frustraties van een jarenlang fertiliteitstraject, waar ze op geen enkele manier controle leek over te hebben. Gaandeweg leerde ze te focussen op de dingen die ze wél onder controle had. Ze leerde dat een goede voorbereiding wél degelijk het halve werk is, ook bij een moederschapswens.

Viki is nu mama van 2 en gecertificeerd als professionele integrale coach, kinderwensconsulent en miskraambegeleider.

Ze begeleidt en empowert vrouwen met een nog onvervulde moederschapswens en een luid tikkende biologische klok.

Als kinderwenscoach is Viki to-the-point en gericht op verandering en actie. Ze zorgt ervoor dat jij - via een verrassende mix van werkvormen- tot inzichten komt, waarmee je stappen vooruit kan zetten.

 

Workshop 2 op 21 november van 10u tot 12u30: Stress, hormonen en fertiliteit

Tijdens deze workshop hebben we het over een normale cyclus bij een vrouw, de hormonen die hier een rol spelen en het belang van een gezonde levensstijl voor de conceptie, zowel bij vrouwen als bij mannen.

Wat de invloed is van stress op onze gezondheid, in het bijzonder de reproductieve gezondheid, komt ook aan bod. Is er een link tussen stress en hormonen? Welke rol speelt stress in de fertiliteit?

We bespreken ook andere factoren die een negatief effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid en de mogelijkheid om deze factoren aan te passen.

Op het einde voorzien we voldoende ruimte voor vragen.

Vergeet niet: deze workshop vervangt een consultatie bij jouw gezondheidsspecialist niet.

Lesgever: Als endocrinoloog in het Universitair Ziekenhuis in Brussel en jonge moeder wil dokter Sabrina Poradosu haar kennis en interesse delen met alle (toekomstige) moeders (en partners). In het UZ werkt ze rond fertiliteitsproblemen samenhangend met hormonale aandoeningen en rond obesitas en obesitas-gerelateerde aandoeningen.

 

Workshops 3, 4 en 5: Yoga for Fertility

Les 3: 21 november van 13u tot 14u15, les 4: 28 november van 10u tot 11u, les 5: 5 december van 10u tot 11u.

Stress kan ons algemeen welbevinden en in het bijzonder de reproductieve gezondheid van vrouwen ondermijnen door de negatieve effecten op het hormoonsysteem.

Of je nu van plan bent om zwanger te worden of je probeert het al een tijdje (op natuurlijke wijze of met medische ondersteuning), dan kan fertiliteitsyoga je op je reis naar een bewuste conceptie ondersteunen.

Wat mag je verwachten van de 3 lessen fertiliteitsyoga?

 • 3 groepslessen fertiliteitsyoga van 1 uur. Je leert laagdrempelige, zachte yogaoefeningen en andere technieken (bv. ademhaling, mindfulness, visualisatie, …) die je gericht fysiek en emotioneel ondersteunen om je vruchtbaarheid een boost te geven. Deze oefeningen helpen om de hormonen die in de reproductieve gezondheid een belangrijke rol spelen in balans te brengen en bevorderen diepe ontspanning. Een wekelijks geschenk aan jezelf om je hart, lichaam en ziel te voeden, te luisteren naar je dromen en behoeftes en je te verbinden met je “creativiteit”.

Om je bijkomend te steunen waar je je ook mag bevinden op je reis naar conceptie, ontvang je naast de wekelijkse lessen:

 • 3 opnames van korte fertiliteitsyogaoefeningen, op maat, gemaakt voor 3 belangrijke fasen van de vrouwelijke cyclus (pre-ovulatie, post-ovulatie/innesteling, menstruatie). Zo kun je thuis lekker verder oefenen en jezelf extra voeden.
 • 3 eenvoudige take home oefeningen om nog bewuster verbinding te maken met jezelf (en je partner).

Lesgever: Ines Rothmann van www.lava.yoga is gespecialiseerd in fertiliteits-, pre- en postnatale yoga, baby-yoga en babymassage. Haar eigen zoektocht naar een betere body-mind balance en haar eigen uitdagingen rond conceptie, zwangerschap, geboorte en ouderschap leidden haar 15 jaar geleden naar een intensieve beoefening van yoga, mindfulness en lichaamsgericht werk. Zodoende ontdekte Ines de kracht van deze technieken om de specifieke behoeftes van vrouwen in deze belangrijke fasen van het leven te ondersteunen. Ines volgde haar opleidingen o.a. bij Birthlight, Yoga Birth en Bliss Baby Yoga. Ze is een gepassioneerd pleitbezorger van de gezondheid van vrouwen en ze heeft een warme, zachte, zorgzame en open manier van lesgeven.

Onze corona-maatregelen:

 • Om het veilig te houden voor iedereen laten we maar een maximum aantal deelnemers/bubbels toe. Bij elke workshop zie je bij de verdere info hoeveel deelnemers er telkens kunnen meedoen.
 • Afhankelijk van de workshop/lesgever kan het altijd zijn dat we de maatregelen dienen aan te passen (online, andere locatie, …). Als dat zo is melden we het onmiddellijk hier op onze site en per mail aan degenen die zich al hebben ingeschreven.
 • Hou voldoende afstand. Wij zorgen voor de indeling van de ruimte zodat dit maximaal mogelijk is
 • Gelieve bij het binnenkomen je handen te reinigen met de voorziene handgel.
 • Omwille van contact tracing vragen we bij het aankomen om naam en telefoonnummer te noteren op de daartoe voorziene lijst.
 • We vragen je om je eigen mondmasker mee te brengen. Als we voldoende afstand houden hoef je dit niet op te houden. Wel op momenten dat je rondloopt, bijvoorbeeld als je naar het toilet moet.
 • We kunnen geen drank voorzien – wat we heel spijtig vinden! Breng dus voor jezelf iets mee om te drinken.
 • We reinigen en ontsmetten alles op regelmatige basis.
 • Heb je nog vragen? Maak je je zorgen? Bel of mail ons gerust: 03 238 1100 en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Het beperkt aantal deelnemers voor deze workshop is 6.


Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmailtje met daarin de praktische informatie. Niet ontvangen? Check je spamfolder!

Workshop info

Eerste les 14-11-2020 10:00
Laatste les 05-12-2020 12:30
Vrije plaatsen 5
Einde inschrijvingen 13-11-2020 13:00
Prijs 105,00EUR
Aantal bijeenkomsten 5
Locatie ECK de Kraamvogel