DE KRAAMVOGEL

Expertisecentrum Kraamzorg Antwerpen,

dé plek waar je welkom bent met al jouw vragen van kinderwens tot kraamtijd

Zwanger

Zwangere vrouw met vroedvrouw

Vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog?

In Vlaanderen is de vroedvrouw of huisarts je eerste aanspreekpunt als je zwanger bent. Zij verstrekken eerstelijnsgezondheidszorg. Dit wordt door de ziekteverzekering ook beter terugbetaald dan een consult bij de gynaecoloog. 

De vroedvrouw is bevoegd om ongecompliceerde zwangerschappen medisch te begeleiden. Ze helpt je bij het maken van geïnformeerde keuzes en leert je alle opties kennen over zwangerschap en bevalling. Je krijgt van de vroedvrouw echter veel meer. Zwanger zijn en moeder worden is een immens belangrijke mijlpaal in je leven. De vroedvrouw bewaakt alle aspecten van dit gebeuren en zorgt dat je partner en eventueel oudere kinderen mee betrokken worden. Je kan ook bij haar terecht met al je vragen en bezorgdheden, over grote en kleine dingen.

Je vindt een zelfstandige vroedvrouw via www.vroedvrouwen.be. In de meeste ziekenhuizen ga je tijdens je zwangerschap op consult bij de vroedvrouw. Ook heel wat infomomenten of zwangerschapsworkshops worden door vroedvrouwen gegeven.

Ook sommige huisartsen begeleiden zwangerschappen. Ook huisartsenzorg is eerstelijnszorg.

Als je kiest voor de gynaecoloog dan stap je via de tweede lijn in de zorg. Je vindt de vroedvrouw dan ook vaak tijdens vroedvrouwenconsultaties in het ziekenhuis. Als je bevalt zijn het ook vroedvrouwen die je mee begeleiden tijdens de arbeid en bevalling.

Ook als er zich problemen voordoen zal de vroedvrouw of de huisarts je doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Na de bevalling is de vroedvrouw er voor je om je met raad en daad bij te staan voor medische en psychische nazorg, opvolging van je kindje, begeleiding bij verzorging, borstvoeding, kunst- en bijvoeding tot je kindje 1 jaar is.

Kraamzorg, iets voor jou?

kraamzorgDe thuiskomst met een pasgeboren kindje is heel bijzonder, maar vaak ook een beetje onwennig. Misschien zit je wel nog met een hoop vragen of onzekerheden? Dan is het mooi meegenomen een vroedvrouw en/of kraamverzorgende te hebben die jullie ondersteunt met de nodige wijsheid, zorg en praktische hulp. De kraamverzorgende geeft tips en advies rond borstvoeding, helpt je met met de juiste temperatuur van het badje en de navelverzorging, weet wat te doen met een draagdoek...

Zo krijg je na de bevalling als kersverse mama rust en ruimte om te genieten van je baby en zachtjes opnieuw je evenwicht te vinden.

Wist je trouwens dat ziekenfondsen en hospitalisatieverzekeringen kraamhulp grotendeels terugbetalen?

Meer weten? Spring gerust even binnen in de Kraamvogel of stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bij ons kan je terecht met al je vragen en bezorgdheden.

Zwangerschapsyoga

Workshops

De Kraamvogel organiseert heel wat workshops om tijdens je zwangerschap of samen met je baby’tje te volgen. Breng ook zeker je partner of een fijne vertrouwenspersoon mee, want je samen voorbereiden op de komst van je kindje is eens zo fijn.

Wat denk je van zwangerschapsyoga of -pilates? Dacht je al na over hoe je je kindje wilt voeden? Borst of fles? Wil je alles weten over slaap bij baby's? Interesse in herbruikbare luiers? Wil je je samen met je partner voorbereiden op de bevalling? Of een rustgevende massage leren geven aan je baby? We have your back. 

De meeste workshops gaan door in de verschillende Antwerpse Huizen van het Kind. Je vindt hier steeds de meest recente data en onderwerpen. Kijk goed na op welke locatie de gekozen workshop doorgaat.

Banner met tekst 2

Opgelet: Deze workshops zijn niet bedoeld voor studenten. Studenten vroedkunde volgen de stappen die op het digitaal platform van de hogeschool te vinden is. Andere studenten vinden de procedure hier. 

 

Waar bevallen?

Bevallen

Er bestaan in Vlaanderen verschillende opties om je kindje ter wereld te brengen.

Bevallen in het ziekenhuis

Wanneer je kiest om in het ziekenhuis te bevallen heb je verschillende mogelijkheden.

 • Je kan bevallen met een gynaecoloog. In dat geval volg je je gynaecoloog naar het ziekenhuis waar hij of zij mee samenwerkt.
 • In sommige ziekenhuizen kan je je bevalling laten begeleiden door een zelfstandige vroedvrouw. De vroedvrouw komt dan naar je thuis wanneer de weeën beginnen om het eerste stuk arbeid thuis te begeleiden. Zo kan je nog een tijdje in je vertrouwde omgeving blijven. Als het tijd is om naar het ziekenhuis te vertrekken, gaan jullie daar samen met de vroedvrouw naartoe. Je bevalt dan in het ziekenhuis onder begeleiding van de vroedvrouw. Mochten er zich tijdens de arbeid of bevalling onvoorziene problemen voordoen, dan wordt de gynaecoloog (van wacht) verwittigd. Wil je weten in welke ziekenhuizen dit een mogelijkheid is? Kom gerust eens langs voor meer informatie.

Na de bevalling kan je samen met je baby een paar dagen in het ziekenhuis blijven of je kan poliklinisch bevallen. Dan ga je binnen de 24 uur na de geboorte samen naar huis.

Thuis bevallen

Je kan ook beroep doen op een vroedvrouw die je thuis komt begeleiden bij de arbeid en bevalling. Tijdens je weeën word je door de vroedvrouw begeleid en wanneer je bijna gaat bevallen, komt er een tweede vroedvrouw bij om te assisteren bij de geboorte.

Na de geboorte dient de vroedvrouw de eerste zorgen toe aan jou en je pasgeboren baby. De volgende dagen komt hij of zij elke dag langs om jullie verder op te volgen.

Bevallen in een geboortehuis

Beval je liever niet thuis, maar ook niet in het ziekenhuis, dan kan je terecht in een geboortehuis bij jou in de buurt. Wil je hierover graag meer info, kom dan gerust eens langs.

Weet dat een bevalling thuis of in een geboortehuis enkel mogelijk is indien je zwangerschap vlot verloopt en er geen problemen verwacht worden tijdens de bevalling.

Wat wij hoe dan ook iedere vrouw toewensen: een vroedvrouw en een kraamverzorgende!
Zorgen en twijfels

Zoek je ondersteuning?

Zorgen- en twijfelsgesprek

Zwanger worden, bevallen, kraamtijd: mama of papa worden, dat doet iets met je. Naast blijdschap en trots gaat het komende ouderschap vaak ook gepaard met zorgen en twijfels. Misschien werden jullie niet zwanger zoals gepland of gewenst? Brachten al die testen en echo's tijdens je zwangerschap onrust? Je hoopte op een meisje maar het werd een jongen? Misschien waren er onverwachte of ingrijpende gebeurtenissen tijdens de zwangerschap/bevalling die nog nazinderen? Kreeg je een miskraam? Je maakt je zorgen over de ontwikkeling van je kindje, je worstelt met je nieuwe rol, je mist stiekem je oude vertrouwde leven, je las een artikel over parentale burn-out waarin je jezelf herkent…  Wat het ook moge zijn: je hoeft niet alleen met al deze verwarrende gevoelens te blijven zitten.

Je kan bij ons terecht voor hulp bij
 • Het aanpassingsproces aan het ouderschap: gedachten zoals 'ik mis mijn oude leven', 'waarom huilt mijn baby zo vaak?', 'zwanger zijn voelt niet zoals ik hoopte'... zijn heel normaal.
 • Kinderwens: je twijfelt of je (nog) een kindje wil
 • Ongeplande zwangerschap
 • Gender disappointment: je wilde graag een jongentje of een meisje en vindt het moeilijk om te wennen aan het idee dat je kindje een ander geslacht heeft
 • Moeilijkheden tijdens de zwangerschap zoals extreme zwangerschapsmisselijkheid
 • Moeilijkheden tijdens of na een fertiliteitstraject
 • Zwangerschapsverlies
 • Stress voor de bevalling
 • Een traumatische bevalling
 • Moeilijkheden in het combineren van werk en gezin
 •  ...

Staat wat jij ervaart hier niet tussen? Stuur ons toch een berichtje. Geen vraag is te gek. 

Hoe werkt het? 
 • De gesprekken gaan door op afspraak. Dat kan zowel in De Kraamvogel zelf als online.
 • Aanmelden kan via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op het nummer 03 238 11 00.
 • Een kennismakingsgesprek van een uur is gratis en vrijblijvend. We luisteren naar jouw verhaal en vragen en proberen samen inzicht te krijgen in wat er op dat moment voor jou het meeste speelt. 
 • Daarna bepaal je zelf of je gebaat bent bij een kort traject. Hierbij zoeken we naar hoe je je eigen kracht kan versterken en brengen we je hulpbronnen in kaart. Een vervolggesprek duurt ongeveer een uur en kost 50 euro. Heb je een statuut voor Verhoogde Tegemoetkoming, dan betaal je 4 euro.
 • We leggen je ook alle andere doorverwijsmogelijkheden naar het netwerk psychisch welzijn uit. Zo werken we onder andere nauw samen met CGG VAGGA en Moeder en Baby en kunnen we je doorverwijzen naar de eerstelijnspsycholoog (ELP)

Pre- en postnatale oefentherapie

Pien 1

Bij oefentherapeute Pien Bongers kan je terecht voor pre- en postnatale individuele begeleiding gericht op het aanleren van een juiste houding en beweging, toegespitst op activiteiten in het dagelijkse leven. Er worden oefeningen ingetraind om tijdens en na de zwangerschap klachten van bekken, bekkenbodem en rug te verhelpen, te verminderen of te voorkomen.

Pien is erkend Cesar oefentherapeut (staat gelijk aan master kinesitherapie), bekkenbodemtherapeut, pilatesleerkracht, sportmasseur en ergocoach.

Afspraken via Pien Bongers - 0474 32 11 35 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Zwangerschapsmassage - Sportmassage

Ontspannende en bloedcirculatie-stimulerende massage van de rug en nek- en schoudergordel. Een zwangerschapsmassage kan vanaf 14 weken tot de laatste dag van de zwangerschap. Ook na de bevalling is een postnatale massage een ontspannende, deugddoende verwennerij!

Tarief: 60 euro voor een massage van 1 uur.

Afspraken via Pien Bongers - 0474 32 11 35 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding