DE KRAAMVOGEL

Expertisecentrum Kraamzorg Antwerpen,

dé plek waar je welkom bent met al jouw vragen van kinderwens tot kraamtijd

Zwanger

Kraamzorg, iets voor jou?

De thuiskomst met een pasgeboren kindje is heel bijzonder, maar vaak ook een beetje onwennig. Misschien zit je wel nog met een hoop vragen of onzekerheden? Dan is het mooi meegenomen een vroedvrouw en/of kraamverzorgende te hebben die jullie ondersteunt met de nodige wijsheid, zorg en praktische hulp. De kraamverzorgende geeft tips en advies rond borstvoeding, helpt je met met de juiste temperatuur van het badje en de navelverzorging, weet wat te doen met een draagdoek...

Zo krijg je na de bevalling als kersverse mama rust en ruimte om te genieten van je baby en zachtjes opnieuw je evenwicht te vinden.

Wist je trouwens dat ziekenfondsen en hospitalisatieverzekeringen kraamhulp grotendeels terugbetalen?

Meer weten? Spring gerust even binnen in de Kraamvogel of stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bij ons kan je terecht met al je vragen en bezorgdheden.

Workshops

Banners horizontaal

De Kraamvogel organiseert workshops om tijdens je zwangerschap of samen met je baby’tje te volgen. Breng ook zeker je partner of een fijne vertrouwenspersoon mee, want je samen voorbereiden op de komst van je kindje is eens zo fijn. Wat denk je van zwangerschapsyoga of pilates? Dacht je al na over hoe je je kindje wilt voeden? Borst of fles? Wil je op alle huis-tuin- en keukenongelukjes voorbereid zijn? Interesse in herbruikbare luiers? We have your back. 

De workshops vinden vooral in de Antwerpse Huizen van het Kind plaats, of soms nog elders in de provincie. Bekijk daarom zeker het deel workshops voor de juiste data en locaties.

" Bij de laatste ontspanningsoefeningen werd het me duidelijk dat ik bovenaan enkele woorden in drukletters zal zetten. MIJN LIJF - KRACHT - VROUW - MOEDER. Die woorden benoemen mijn vertrouwen in mijn lichaam. Iets waar ik bij mijn vorige zwangerschap wel in geloofde, maar het lijkt alsof ik er nu pas meer vertrouwen in heb. De weg van het moeder worden en de uitdagingen van het ouderschap zetten die kern kracht bij. Zwangerschapsyoga en de workshop 'Ontspannen bevallen' helpen me om mijn focus op mezelf en op die krachten te leggen. De tips en oefeningen herinneren mij telkens weer aan het vertrouwen dat ik in mijn lijf kan hebben."

Tine over de  workshops Zwangerschapsyoga en Ontspannen bevallen 

Volg je een workshop? Dan is jezelf inschrijven* meer dan genoeg. Partners of vertrouwenspersonen mogen gratis mee. Tijdens de inschrijvingsprocedure vragen we of je alleen of met twee komt. 
* Opgelet: Studenten mogen zich niet via de website inschrijven. Voor de vroedvrouw studenten volg je de stappen die op het digitaal platform van de hogeschool te vinden is. Andere studenten vinden de procedure hier. 

 

Eerlijke geboortekadootjes en traktaties

 

Een Fairy Tale levensboom als eerlijk alternatief voor suikerbonen

Levensboom

Een levensboom kies je niet alleen om de geboorte van je eigen kind te vieren: de opbrengst van één boom en 100 mandjes is voldoende om een kind in de sloppenwijk Kibera een jaar lang naar school te laten gaan. Ondertussen zijn er ook projecten in Peru, Ecuador en India.
Alles is met de hand gemaakt, er kunnen dus onderling kleine verschillen zijn. Je hoeft geen 100 mandjes én een boom mee te nemen; vele kleintjes maken ook het verschil!

 

Kom in De Kraamvogel je boom en toebehoren kiezen. Neem alvast een grote tas mee.
Tip: Omdat je bij ons enkel kan afhalen (en niet bestellen), bel of mail je best even voor je komt om te weten of we voldoende voorraad hebben.
Een prijslijst van alle producten vind je op Fairytale.be 

Hartverwarmende geboortelijsten

- Deel je geluk en leg een solidaire geboortelijst aan bij Unicef, Oxfam of Memisa. Spaar samen met familie en vrienden een mooi bedrag bij elkaar ter ere van de geboorte van je kleintje. Zo draagt je kindje al vanaf dag 1 een steentje bij aan een warme samenleving.  

- Zet  Goodgift-cadeaubonnen op je geboortelijst. Met een Goodgift-bon geef je financiële steun aan een goed doel. Het Origine-project van De Kraamvogel is één van die goede doelen waarvoor je je cadeaubon kan inruilen.  

- Je kan het Origine-project ook rechtstreeks steunen en zo de meest kwetsbare baby’s en hun gezinnen een warme start geven. Origine ijvert ervoor om zwangeren in de zwakste maatschappelijke positie ook toegang te verlenen tot perinatale zorg. Als zwangere vrouwen op tijd in de reguliere zwangerschapsbegeleiding terecht komen heeft de baby een veel grotere kans om een gezonde levensstart te nemen, wat de levensverwachting en -kwaliteit in het verdere leven ten goede komt. En de kans dat de baby in een cyclus van generatie-armoede terecht komt wordt aanzienlijk verkleind. We vinden het dus zeer belangrijk om kinderarmoede zeer vroeg (prenataal) al aan te pakken.

Hoe doen we dat? Via vroedvrouwenzorg aan huis ijveren we samen met de Origine-vroedvrouwen voor het recht op kwaliteitsvolle zorg voor alle zwangeren en pas bevallen moeders en hun baby. Met 180 euro geef je een gezin dat door alle mazen van ons sociaal zekerheidsnet valt tijdens de kraamtijd een vroedvrouw cadeau.
Donaties hiervoor kan je overmaken op het rekeningnummer van VZW De Kraamvogel BE39 0011 4644 4919, met vermelding Gift Origine en de naam van je kersverse kleintje. Ter info, we kunnen geen fiscale attesten geven omdat we spijtig genoeg niet voldoen aan de nodige wettelijke voorwaarden om hiervoor erkend te worden. 

Ukje geboren? Schenk te kleine luiers aan de Pamperbank  

Is je baby alweer uit luiermaatje 2 gegroeid? Of is je kind volledig uit de luiers en heb je nog luiers over?
Breng ze naar de Pamperbank! Wist je dat baby’s gemiddeld 2555 luiers verbruiken per jaar? Luiers zijn een flinke hap uit het budget van prille ouders. De ingezamelde luiers worden gesorteerd en komen bij kansarme gezinnen terecht die de luiers absoluut kunnen gebruiken. Je vindt een Pamperbankpunt in De Kraamvogel of in Huis van het Kind Kiel, Wilrijk of Hoboken. 

37F32FC6 9E56 4308 8048 6105D38E922E

Vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog?

Gynaecoloog of vv

In Vlaanderen is de vroedvrouw of huisarts je eerste aanspreekpunt als je zwanger bent. Zij verstrekken eerstelijnsgezondheidszorg. Dit wordt door de ziekteverzekering ook beter terugbetaald dan een consult bij de gynaecoloog. 

De vroedvrouw is bevoegd om ongecompliceerde zwangerschappen medisch te begeleiden. Ze helpt je bij het maken van geïnformeerde keuzes en leert je alle opties kennen over zwangerschap en bevalling. Je krijgt van de vroedvrouw echter veel meer. Zwanger zijn en moeder worden is een immens belangrijke mijlpaal in je leven. De vroedvrouw bewaakt alle aspecten van dit gebeuren en zorgt dat je partner en eventueel oudere kinderen mee betrokken worden. Je kan ook bij haar terecht met al je vragen en bezorgdheden, over grote en kleine dingen.

Je vindt een zelfstandige vroedvrouw via www.vroedvrouwen.be. In de meeste ziekenhuizen ga je tijdens je zwangerschap op consult bij de vroedvrouw. Ook heel wat infomomenten of zwangerschapsworkshops worden door vroedvrouwen gegeven.

Ook sommige huisartsen begeleiden zwangerschappen. Ook huisartsenzorg is eerstelijnszorg.

Als je kiest voor de gynaecoloog dan stap je via de tweede lijn in de zorg. Je vindt de vroedvrouw dan ook vaak tijdens vroedvrouwenconsultaties in het ziekenhuis. Als je bevalt zijn het ook vroedvrouwen die je mee begeleiden tijdens de arbeid en bevalling.

Ook als er zich problemen voordoen zal de vroedvrouw of de huisarts je doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Na de bevalling is de vroedvrouw er voor je om je met raad en daad bij te staan voor medische en psychische nazorg, opvolging van je kindje, begeleiding bij verzorging, borstvoeding, kunst- en bijvoeding tot je kindje 1 jaar is.

Over de Kraamvogel

Vanuit De Kraamvogel bouwen wij dagelijks bruggen tussen moeders (in wording) en kwalitatieve, deskundige zorg. We zetten in op het delen van onze ‘knowhow’, van zwangerschapwens tot en met de kraamtijd, kortom: de eerste 1000 dagen. Dat doen we met ons geboortecentrum in de Kraamvogel zelf, maar ook vanuit het expertisecentrum kraamzorg in de Huizen van het Kind in samenwerking met de Stad Antwerpen, als kernpartner van PANZA (Perinataal Antwerps Netwerk Zwangerschap in Armoede) en met het project Origine, dat vroedvrouwenzorg bij moeders zonder papieren brengt.

Wat doen we nu eigenlijk allemaal in de Kraamvogel?

  • In het geboortecentrum kan je bij ons terecht met al jouw vragen en voor individuele ondersteuning 
    • Daarvoor is er onze bib, lenen we draagdoeken en de Real Care Baby uit, kan je terecht voor algemene info tot een Zorgen en Twijfels gesprek als je het niet goed meer weet.
    • Met ons project Origine zijn we er voor de meest kwetsbare moeders. 
  • Met het expertisecentrum kraamzorg werken we in de provincie Antwerpen zowel voor (aanstaande) ouders als voor professionelen en studenten.
    • We organiseren  workshops in de Huizen van het Kind Antwerpen om ouders (in wording) goed te informeren en moeders samen te brengen. 
    • We staan in voor de promotie en het sensibiliseren van een gezonde en geïnformeerde zwangerschap, geboorte en kraamperiode.
    • We delen expertise om en rond de geboorte in de Huizen van het Kind. Denk aan kansarmoede, samenwerken en perinataal mentaal welbevinden
    • We zijn sterk in netwerken en trekken ook PANZA het Antwerps Netwerk voor Zwangerschap en Armoede
  • Via advies, ondersteuning en begeleiding staan we mee in voor het opleiden, vormen en bevorderen van deskundigheid in de perinatale zorg.

Welkom op onze sociale media, onze website, de inloopmomenten in de infowinkel, ons cursusaanbod en de individuele spreekuren in de Kraamvogel en de Huizen van het Kind Antwerpen, onze netwerking in de stad en de provincie. 

Lees zeker ook onze blog!

 

Hoe het begon. Duik even mee in de geschiedenis van de Kraamvogel.

In 1983 hadden kersverse mama’s geen andere keuze dan acht lange dagen in het moederhuis te blijven. Een groepje Antwerpse moeders voelde de nood aan een alternatief kriebelen. Ze deden het nodige opzoekwerk, gingen spieken bij onze noordeburen – waar kraamzorg al helemaal ingeburgerd was – en besloten een vzw op te richten die de symbolische naam ‘De Kraamvogel’ kreeg.

Hiermee was het onafhankelijk kraamcentrum geboren, in een kelder aan de Generaal Capiaumontstraat in Berchem. Voor de kraamverzorgden in loondienst waren de werkomstandigheden toen nog allesbehalve ideaal. Ze zaten vast in het twijfelachtige BTK (Bijzonder Tijdelijk Kader) en in het DAC-statuut (Derde Arbeids Circuit). Al maakte dat de toewijding zeker niet minder groot. De Kraamvogel verhuisde naar de Volkstraat in Antwerpen en groeide uit tot een geboortecentrum met een eigen bibliotheek en workshopruimte.

In 2003 dwong de wet ons om een zware knoop door te hakken. Onafhankelijke kraamcentra konden namelijk niet meer blijven bestaan omdat alle kraamverzorgenden moesten instappen in een volwaardig arbeiders- of bediendenstatuut van een erkende thuiszorgorganisatie. Onze Raad Van Bestuur stak de koppen bij elkaar en koos uiteindelijk om de verzorgers verbonden aan de Kraamvogel vzw te laten aansluiten bij Landelijke Thuiszorg. De toenmalige minister voor Welzijn, Mieke Vogels, verzilverde de expertise van onafhankelijke kraamcentra door ze om te dopen tot ‘Expertisecentra Kraamzorg’ (ECK). De Kraamvogel groeide uit tot partnerorganisatie van Kind en Gezin en het vaste ECK van de Provincie Antwerpen.

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding