DE KRAAMVOGEL

Expertisecentrum Kraamzorg Antwerpen,

dé plek waar je welkom bent met al jouw vragen van kinderwens tot kraamtijd

Zwanger

Kraamzorg iets voor jou?

De thuiskomst met een pasgeboren kindje is heel bijzonder, maar vaak ook een beetje onwennig. 
Misschien zit je wel nog met een hoop vragen of onzekerheden? Dan is het mooi meegenomen een vroedvrouw en/of kraamverzorgende te hebben die jullie ondersteunt met de nodige wijsheid, zorg en praktische hulp. De kraamverzorgende geeft tips en advies rond borstvoeding, weet wat te doen met een draagdoek

Ja, ook tijdens de Corona maatregelen, zelfs meer dan ooit is het belangrijk om kraamzorg te regelen. Zowel de vroedvrouw als de kraamverzorgende passen alle voorzorgen toe om zo veilig mogelijk zorg te verstrekken.

Zo krijg je na de bevalling als kersverse mama rust en ruimte om te genieten van je baby en zachtjes opnieuw je evenwicht te vinden.

Wist je trouwens dat ziekenfondsen en hospitalisatieverzekeringen kraamhulp grotendeels terugbetalen?

Meer weten? Lees gerust verder hier op onze website
of kom gewoon even langs in de Kraamvogel.

Bij ons kan je terecht met AL je vragen en bezorgdheden!

Leuk leesvoer vind je op onze blog.

Toffe workshops

De Kraamvogel organiseert toffe workshops om tijdens je zwangerschap of samen met je baby’tje te volgen. Breng ook zeker je partner of een fijne vertrouwenspersoon mee, want je samen voorbereiden op de komst van je kindje is eens zo fijn. Wat denk je van zwangerschapsyoga, pilates of hypnobirthing? Dacht je al na over hoe je je kindje wilt voeden? Bort of fles? Wil je op alle huis-tuin- en keukenongelukjes voorbereid zijn? Interesse in herbruikbare luiers? We have your back. 

Afhankelijk van de Corona maatregelen bieden we de indien nodig de workshops digitaal aan. Indien toegelaten gaanwe soms op locatie om veiliger te kunnen werken. We werken zoals altijd met kleine groepen om voldoende aandacht aan jullie eigen vragen te kunnen besteden. 

De workshops vinden zowel in de Kraamvogel als in de Antwerpse Huizen van het Kind plaats, of soms nog elders in de provincie. Bekijk daarom zeker het deel workshops voor de juiste data en locaties.

" Bij de laatste ontspanningsoefeningen werd het me duidelijk dat ik bovenaan enkele woorden in drukletters zal zetten. MIJN LIJF - KRACHT - VROUW - MOEDER. Die woorden benoemen mijn vertrouwen in mijn lichaam. Iets waar ik bij mijn vorige zwangerschap wel in geloofde, maar het lijkt alsof ik er nu pas meer vertrouwen in heb. De weg van het moeder worden en de uitdagingen van het ouderschap zetten die kern kracht bij. Zwangerschapsyoga en de workshop 'Ontspannen bevallen' helpen me om mijn focus op mezelf en op die krachten te leggen. De tips en oefeningen herinneren mij telkens weer aan het vertrouwen dat ik in mijn lijf kan hebben."

Tine over de  workshops Zwangerschapsyoga en Ontspannen bevallen 

 

Kom je iets volgen in de Kraamvogel? Dan is jezelf inschrijven* meer dan genoeg. Partners of vertrouwenspersonen mogen gratis mee. Tijdens de inschrijvingsprocedure vragen we of je alleen of met twee komt. 
* Opgelet: Studenten mogen zich niet via de website inschrijven. Voor de vroedvrouw studenten volg je de stappen die op het digitaal platform van de hogeschool te vinden is. Anders studenten vinden de procedure hier. 

 

Eerlijke geboortekadootjes en traktaties

 

Een Fairy Tale levensboom als eerlijk alternatief voor suikerbonen

Levensboom

Een levensboom kies je niet alleen om de geboorte van je eigen kind te vieren: de opbrengst van één boom en 100 mandjes is voldoende om een kind in de sloppenwijk Kibera een jaar lang naar school te laten gaan. Alles is met de hand gemaakt en er kunnen dus onderling kleine verschillen kunnen zijn. Je hoeft geen 100 mandjes én een boom mee te nemen: vele kleintjes maken ook het verschil! Ondertussen zijn er ook projecten in Peru, Ecuador en India.

Kom hier je boom en toebehoren kiezen. Neem alvast een grote tas mee. Tip: Omdat je bij ons niet kan bestellen enkel afhalen, bel of mail je best even voor je komt om te weten of we voldoende voorraad hebben.
Een prijslijst van alle producten vind je op Fairytale.be 

 

Hartverwarmende geboortelijsten

Deel je geluk en leg een solidaire geboortelijst aan bij Unicef , Oxfam en Memisa. Spaar samen met familie en vrienden een mooi bedrag bij elkaar ter ere van de geboorte van je kleintje. Zo draagt je kindje al vanaf dag 1 een steentje bij aan een warme samenleving.  

Zet  Goodgift - cadeaubonnen op je geboortelijst. Met de Goodgift-bon geef je financiële steun aan een goed doel. Het Origine-project van de Kraamvogel is één van de goede doelen waarvoor je je cadeaubon kan inruilen.  

Of steun het Origine-project en geef de meest kwetsbare baby’s en hun gezinnen een warme start. Origine ijvert ervoor om zwangeren in de zwakste maatschappelijke positie, ook toegang te verlenen tot perinatale zorg. Als zwangere vrouwen op tijd in de reguliere zwangerschapsbegeleiding terecht komen heeft de baby een veel grotere kans om een gezonde levensstart te nemen, waardoor de levensverwachting en –kwaliteit in het verdere leven toeneemt. Op deze manier wordt de kans dat de baby in de cyclus van generatie-armoede terecht komt, aanzienlijk verkleind. We vinden het dus zeer belangrijk om kinderarmoede zeer vroeg (prenataal) al aan te pakken.

Via vroedvrouwenzorg aan huis ijveren we samen met de Origine-vroedvrouwen voor het recht op kwaliteitsvolle zorg voor alle zwangeren en pas bevallen moeders en hun baby. Met 180 euro geef je een vroedvrouw tijdens de kraamtijd cadeau aan een gezin die door alle mazen van ons sociaal zekerheidsnet vallen. Donaties kan je overmaken op het rekeningnummer van VZW De Kraamvogel BE39 0011 4644 4919 met vermelding Gift Origine en de naam van je kersverse kleintje.  

 

Ukje geboren? Schenk te kleine luiers aan de Pamperbank  

 Is je baby alweer uit luiermaatje 2 gegroeid? Of ben volledig uit de luiers en heb je nog luiers over? Breng ze naar de Pamperbank! Wist je dat baby’s gemiddeld 2555 luiers verbruiken per jaar? Luiers zijn een flinke hap uit het budget van prille ouders. De ingezamelde luiers worden gesorteerd en komen bij kansarme gezinnen terecht die de luiers absoluut kunnen gebruiken. Je vindt een Pamperbankpunt in De Kraamvogel of breng de luiers naar Huis van het Kind Kiel, Wilrijk of Hoboken. 

37F32FC6 9E56 4308 8048 6105D38E922E

Vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog?

In Vlaanderen is de vroedvrouw of huisarts je eerste aanspreekpunt als je zwanger bent. Zij verstrekken eerstelijnsgezondheidszorg. Dit wordt door de ziekteverzekering ook beter terug betaald. 

De vroedvrouw is bevoegd om normale zwangerschappen medisch te begeleiden. Je krijgt van de vroedvrouw echter veel meer. Zwanger zijn en moeder worden is een immens belangrijke mijlpaal in je leven. De vroedvrouw bewaakt alle aspecten van dit gebeuren en zorgt dat je partner en eventueel oudere kinderen evenzeer betrokken worden.

Je vindt de vroedvrouw in haar eigen praktijk via www.vroedvrouwen.be maar ook in de meeste ziekenhuizen ga je tijdens je zwangerschap ook op consult bij de vroedvrouw. Ook heel wat infomomenten of zwangerschapsworkshops worden door vroedvrouwen gegeven.

Vraag aan je huisarts of hij of zij nog zwangerschappen begeleidt. Ook huisartsenzorg is eerstelijnszorg.

Als je kiest voor de gynaecoloog dan stap je via de tweede lijn in de zorg. Je vindt de vroedvrouw dan ook vaak tijdens vroedvrouwenconsultaties in het ziekenhuis. Als je bevalt zijn het ook vroedvrouwen die je mee begeleiden tijdens de arbeid en bevalling.

Ook als er zich problemen voordoen zal de vroedvrouw of de huisarts je doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Na de bevalling is de vroedvrouw er voor je om je met raad en daad bij te staan voor medische en psychische nazorg, opvolging van je kindje, begeleiding bij verzorging, borstvoeding, kunst- en bijvoeding tot je kindje 1 jaar is.

Over de Kraamvogel

Vanuit De Kraamvogel bouwen wij dagelijks bruggen tussen moeders (in wording) en kwalitatieve, deskundige zorg. We zetten ons voornamelijk in op het delen van onze ‘knowhow’, van zwangerschapwens tot en met de kraamtijd. Dat doen we met ons geboortecentrum in de Kraamvogel zelf, maar ook vanuit het expertisecentrum kraamzorg in de Huizen van het Kind in samenwerking met de Stad Antwerpen, als kernpartner van PANZA (Perinataal Antwerps Netwerk Zwangerschap in Armoede eventueel doorlink) en met het project Origine, dat vroedvrouwenzorg bij moeders zonder papieren brengt.

Hoe het begon

Duik even mee in de geschiedenis van de Kraamvogel.

In 1983 hadden kersverse mama’s geen andere keuze dan acht lange dagen in het moederhuis te blijven. Een groepje Antwerpse moeders voelde de nood aan een alternatief kriebelen. Ze deden het nodige opzoekwerk, gingen spieken bij onze noordeburen – waar kraamzorg al helemaal ingeburgerd was – en besloten een vzw op te richten die de symbolische naam ‘De Kraamvogel’ kreeg.

Hiermee was het onafhankelijk kraamcentrum geboren, in een kelder aan de Generaal Capiaumontstraat in Berchem. Voor de kraamverzorgden in loondienst waren de werkomstandigheden toen nog allesbehalve ideaal. Ze zaten vast in het twijfelachtige BTK (Bijzonder Tijdelijk Kader) en in het DAC-statuut (Derde Arbeids Circuit). Al maakte dat de toewijding zeker niet minder groot. De Kraamvogel verhuisde naar de Volkstraat in Antwerpen en groeide uit tot een geboortecentrum met een eigen bibliotheek en workshopruimte.

In 2003 dwong de wet ons om een zware knoop door te hakken. Onafhankelijke kraamcentra konden namelijk niet meer blijven bestaan omdat alle kraamverzorgenden moesten instappen in een volwaardig arbeiders- of bediendenstatuut van een erkende thuiszorgorganisatie. Onze Raad Van Bestuur stak de koppen bij elkaar en koos uiteindelijk om de verzorgers verbonden aan de Kraamvogel vzw te laten aansluiten bij Landelijke Thuiszorg. De toenmalige minister voor Welzijn, Mieke Vogels, verzilverde de expertise van onafhankelijke kraamcentra door ze om te dopen tot ‘Expertisecentra Kraamzorg’ (ECK). De Kraamvogel groeide uit tot partnerorganisatie van Kind en Gezin en het vaste ECK van de Provincie Antwerpen.

Wat doen we nu eigenlijk allemaal in de Kraamvogel?

  • We organiseren toffe workshops om ouders (in wording) goed te informeren en moeders samen te brengen.
  • Als expertisecentrum verzamelen en verspreiden we wetenschappelijk informatie en gespecialiseerde documentatie en methodieken met betrekking tot kraamzorg.
  • We staan in voor de promotie en het sensibiliseren van een gezonde en geïnformeerde zwangerschap, geboorte en kraamperiode.
  • Via advies, ondersteuning en begeleiding staan we mee in voor het opleiden, vormen en bevorderen van deskundigheid in de perinatale zorg.

Welkom op onze sociale media, onze website, de inloopmomenten in de infowinkel, ons cursusaanbod en de individuele spreekuren in de Kraamvogel en de Huizen van het Kind Antwerpen, onze netwerking in de stad en de provincie. 

Kom zeker ook eens piepen op onze blog!

 

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding

Op www.kraamvogel.be gebruiken wij cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. We gebruiken ook analytische cookies voor onze bezoekersstatistieken. Als je doorklikt ga je akkoord met het plaatsen van de cookies.