Zwanger

Het stond al in de krant: de ligdagduur in het ziekenhuis wordt ingekort. Vroedvrouwen in het ziekenhuis kunnen niet dubbel zo snel alle info geven die je wenst. Niet erg! Kraamzorg, de zorg die je van een vroedvrouw en/of een kraamverzorgende krijgt, de eerste weken na de bevalling, is voor iedereen. Deze zorg en hulp brengt de zo nodige rust, zodat je de tijd krijgt om terug je evenwicht te vinden. Ziekenfondsen en hospitalisatieverzekeringen betalen dit meestal grotendeels terug.

Meer info onder kraamzorg op deze site, je bent persoonlijk welkom voor meer info, of je kan mailen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Samen naar de workshop! Je hebt soms weinig tijd om samen stil te staan bij de zwangerschap en dan is het eens zo fijn deze momenten samen te beleven. Het is voor jullie beiden een unieke ervaring en voor je partner is het evenzeer geruststellend te weten hoe alles kan verlopen, wat zijn rol kan zijn, wat er ook voor hem verandert.

Ben je alleenstaande mama of is je partner verhinderd, voel je dan zeker vrij om alleen te komen of een ander vertrouwd persoon mee te nemen!

Kijk bij workshops wat er te beleven is in de Kraamvogel, de Huizen van het Kind Antwerpen of elders in de provincie.

Voor workshops in de Kraamvogel schrijf je als zwangere in. Je partner moet niet ingeschreven worden en kan gratis mee.

LET OP: studenten vroedvrouwen kunnen niet op deze manier inschrijven. Kijk op het digitale leerplatform van de Hogeschool naar de te volgen manier bij het volgen van een workshop.

Lees meer: Toffe workshops

levensboom

Een eerlijk alternatief voor suikerbonen? Een levensboom kies je niet alleen om de geboorte van je eigen kind te vieren : de opbrengst van één boom en 100 mandjes is voldoende om een kind in de sloppenwijk Kibera een jaar lang naar school te laten gaan. Alles is met de hand gemaakt en er kunnen dus onderling kleine verschillen kunnen zijn.
Je hoeft geen 100 mandjes én een boom mee te nemen: vele kleintjes maken ook het verschil! Ondertussen zijn er ook projecten in Peru, Ecuador en India.
Kom hier je boom en toebehoren kiezen. Neem alvast een grote tas mee. Tip: Omdat je bij ons niet kan bestellen enkel afhalen, bel of mail je best even voor je komt om te weten of we voldoende voorraad hebben.
Een prijslijst van alle producten vind je op Fairytale.

In Vlaanderen is de vroedvrouw of huisarts je eerste aanspreekpunt als je zwanger bent. Zij verstrekken eerstelijnsgezondheidszorg. Dit wordt door de ziekteverzekering ook beter terug betaald. 

De vroedvrouw is bevoegd om normale zwangerschappen medisch te begeleiden. Je krijgt van de vroedvrouw echter veel meer. Zwanger zijn en moeder worden is een immens belangrijke mijlpaal in je leven. De vroedvrouw bewaakt alle aspecten van dit gebeuren en zorgt dat je partner en eventueel oudere kinderen evenzeer betrokken worden.

Je vindt de vroedvrouw in haar eigen praktijk via www.vroedvrouwen.be maar ook in de meeste ziekenhuizen ga je tijdens je zwangerschap ook op consult bij de vroedvrouw. Ook heel wat infomomenten of zwangerschapsworkshops worden door vroedvrouwen gegeven.

Vraag aan je huisarts of hij of zij nog zwangerschappen begeleidt. Ook huisartsenzorg is eerstelijnszorg.

Als je kiest voor de gynaecoloog dan stap je via de tweede lijn in de zorg. Je vindt de vroedvrouw dan ook vaak tijdens vroedvrouwenconsultaties in het ziekenhuis. Als je bevalt zijn het ook vroedvrouwen die je mee begeleiden tijdens de arbeid en bevalling.

Ook als er zich problemen voordoen zal de vroedvrouw of de huisarts je doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Meer artikelen...