In Vlaanderen is de vroedvrouw of huisarts je eerste aanspreekpunt als je zwanger bent. Zij verstrekken eerstelijnsgezondheidszorg. Dit wordt door de ziekteverzekering ook beter terugbetaald dan een consult bij de gynaecoloog.
De vroedvrouw is bevoegd om ongecompliceerde zwangerschappen medisch te begeleiden. Ze helpt je bij het maken van geïnformeerde keuzes en leert je alle opties kennen over zwangerschap en bevalling. Je krijgt van de vroedvrouw echter veel meer. Zwanger zijn en moeder worden is een immens belangrijke mijlpaal in je leven. De vroedvrouw bewaakt alle aspecten van dit gebeuren en zorgt dat je partner en eventueel oudere kinderen mee betrokken worden. Je kan ook bij haar terecht met al je vragen en bezorgdheden, over grote en kleine dingen.
Je vindt een zelfstandige vroedvrouw via www.vroedvrouwen.be. In de meeste ziekenhuizen ga je tijdens je zwangerschap op consult bij de vroedvrouw. Ook heel wat infomomenten of zwangerschapsworkshops worden door vroedvrouwen gegeven.
Ook sommige huisartsen begeleiden zwangerschappen. Ook huisartsenzorg is eerstelijnszorg.
Als je kiest voor de gynaecoloog dan stap je via de tweede lijn in de zorg. Je vindt de vroedvrouw dan ook vaak tijdens vroedvrouwenconsultaties in het ziekenhuis. Als je bevalt zijn het ook vroedvrouwen die je mee begeleiden tijdens de arbeid en bevalling.
Ook als er zich problemen voordoen zal de vroedvrouw of de huisarts je doorverwijzen naar de gynaecoloog.
Na de bevalling is de vroedvrouw er voor je om je met raad en daad bij te staan voor medische en psychische nazorg, opvolging van je kindje, begeleiding bij verzorging, borstvoeding, kunst- en bijvoeding tot je kindje 1 jaar is.