Over de Kraamvogel

Vanuit De Kraamvogel bouwen wij dagelijks bruggen tussen moeders (in wording) en kwalitatieve, deskundige zorg. We zetten ons voornamelijk in op het delen van onze ‘knowhow’, van zwangerschapwens tot en met de kraamtijd. Dat doen we met ons geboortecentrum in de Kraamvogel zelf, maar ook vanuit het expertisecentrum kraamzorg in de Huizen van het Kind in samenwerking met de Stad Antwerpen, als kernpartner van PANZA (Perinataal Antwerps Netwerk Zwangerschap in Armoede eventueel doorlink) en met het project Origine, dat vroedvrouwenzorg bij moeders zonder papieren brengt.

Hoe het begon

Duik even mee in de geschiedenis van de Kraamvogel.

In 1983 hadden kersverse mama’s geen andere keuze dan acht lange dagen in het moederhuis te blijven. Een groepje Antwerpse moeders voelde de nood aan een alternatief kriebelen. Ze deden het nodige opzoekwerk, gingen spieken bij onze noordeburen – waar kraamzorg al helemaal ingeburgerd was – en besloten een vzw op te richten die de symbolische naam ‘De Kraamvogel’ kreeg.

Hiermee was het onafhankelijk kraamcentrum geboren, in een kelder aan de Generaal Capiaumontstraat in Berchem. Voor de kraamverzorgden in loondienst waren de werkomstandigheden toen nog allesbehalve ideaal. Ze zaten vast in het twijfelachtige BTK (Bijzonder Tijdelijk Kader) en in het DAC-statuut (Derde Arbeids Circuit). Al maakte dat de toewijding zeker niet minder groot. De Kraamvogel verhuisde naar de Volkstraat in Antwerpen en groeide uit tot een geboortecentrum met een eigen bibliotheek en workshopruimte.

In 2003 dwong de wet ons om een zware knoop door te hakken. Onafhankelijke kraamcentra konden namelijk niet meer blijven bestaan omdat alle kraamverzorgenden moesten instappen in een volwaardig arbeiders- of bediendenstatuut van een erkende thuiszorgorganisatie. Onze Raad Van Bestuur stak de koppen bij elkaar en koos uiteindelijk om de verzorgers verbonden aan de Kraamvogel vzw te laten aansluiten bij Landelijke Thuiszorg. De toenmalige minister voor Welzijn, Mieke Vogels, verzilverde de expertise van onafhankelijke kraamcentra door ze om te dopen tot ‘Expertisecentra Kraamzorg’ (ECK). De Kraamvogel groeide uit tot partnerorganisatie van Kind en Gezin en het vaste ECK van de Provincie Antwerpen.

Wat doen we nu eigenlijk allemaal in de Kraamvogel?

  • We organiseren toffe workshops om ouders (in wording) goed te informeren en moeders samen te brengen.
  • Als expertisecentrum verzamelen en verspreiden we wetenschappelijk informatie en gespecialiseerde documentatie en methodieken met betrekking tot kraamzorg.
  • We staan in voor de promotie en het sensibiliseren van een gezonde en geïnformeerde zwangerschap, geboorte en kraamperiode.
  • Via advies, ondersteuning en begeleiding staan we mee in voor het opleiden, vormen en bevorderen van deskundigheid in de perinatale zorg.

Welkom op onze sociale media, onze website, de inloopmomenten in de infowinkel, ons cursusaanbod en de individuele spreekuren in de Kraamvogel en de Huizen van het Kind Antwerpen, onze netwerking in de stad en de provincie. 

Kom zeker ook eens piepen op onze blog!