DE KRAAMVOGEL

Expertisecentrum Kraamzorg Antwerpen,

dé plek waar je welkom bent met al jouw vragen van kinderwens tot kraamtijd

Over de Kraamvogel

Vanuit De Kraamvogel bouwen wij dagelijks bruggen tussen moeders (in wording) en kwalitatieve, deskundige zorg. We zetten in op het delen van onze ‘knowhow’, van zwangerschapwens tot en met de kraamtijd, kortom: de eerste 1000 dagen. Dat doen we met ons geboortecentrum in de Kraamvogel zelf, maar ook vanuit het expertisecentrum kraamzorg in de Huizen van het Kind in samenwerking met de Stad Antwerpen, als kernpartner van PANZA (Perinataal Antwerps Netwerk Zwangerschap in Armoede) en met het project Origine, dat vroedvrouwenzorg bij moeders zonder papieren brengt.

Wat doen we nu eigenlijk allemaal in de Kraamvogel?

  • In het geboortecentrum kan je bij ons terecht met al jouw vragen en voor individuele ondersteuning 
    • Daarvoor is er onze bib, lenen we draagdoeken en de Real Care Baby uit, kan je terecht voor algemene info tot een Zorgen en Twijfels gesprek als je het niet goed meer weet.
    • Met ons project Origine zijn we er voor de meest kwetsbare moeders. 
  • Met het expertisecentrum kraamzorg werken we in de provincie Antwerpen zowel voor (aanstaande) ouders als voor professionelen en studenten.
    • We organiseren  workshops in de Huizen van het Kind Antwerpen om ouders (in wording) goed te informeren en moeders samen te brengen. 
    • We staan in voor de promotie en het sensibiliseren van een gezonde en geïnformeerde zwangerschap, geboorte en kraamperiode.
    • We delen expertise om en rond de geboorte in de Huizen van het Kind. Denk aan kansarmoede, samenwerken en perinataal mentaal welbevinden
    • We zijn sterk in netwerken en trekken ook PANZA het Antwerps Netwerk voor Zwangerschap en Armoede
  • Via advies, ondersteuning en begeleiding staan we mee in voor het opleiden, vormen en bevorderen van deskundigheid in de perinatale zorg.

Welkom op onze sociale media, onze website, de inloopmomenten in de infowinkel, ons cursusaanbod en de individuele spreekuren in de Kraamvogel en de Huizen van het Kind Antwerpen, onze netwerking in de stad en de provincie. 

Lees zeker ook onze blog!

 

Hoe het begon. Duik even mee in de geschiedenis van de Kraamvogel.

In 1983 hadden kersverse mama’s geen andere keuze dan acht lange dagen in het moederhuis te blijven. Een groepje Antwerpse moeders voelde de nood aan een alternatief kriebelen. Ze deden het nodige opzoekwerk, gingen spieken bij onze noordeburen – waar kraamzorg al helemaal ingeburgerd was – en besloten een vzw op te richten die de symbolische naam ‘De Kraamvogel’ kreeg.

Hiermee was het onafhankelijk kraamcentrum geboren, in een kelder aan de Generaal Capiaumontstraat in Berchem. Voor de kraamverzorgden in loondienst waren de werkomstandigheden toen nog allesbehalve ideaal. Ze zaten vast in het twijfelachtige BTK (Bijzonder Tijdelijk Kader) en in het DAC-statuut (Derde Arbeids Circuit). Al maakte dat de toewijding zeker niet minder groot. De Kraamvogel verhuisde naar de Volkstraat in Antwerpen en groeide uit tot een geboortecentrum met een eigen bibliotheek en workshopruimte.

In 2003 dwong de wet ons om een zware knoop door te hakken. Onafhankelijke kraamcentra konden namelijk niet meer blijven bestaan omdat alle kraamverzorgenden moesten instappen in een volwaardig arbeiders- of bediendenstatuut van een erkende thuiszorgorganisatie. Onze Raad Van Bestuur stak de koppen bij elkaar en koos uiteindelijk om de verzorgers verbonden aan de Kraamvogel vzw te laten aansluiten bij Landelijke Thuiszorg. De toenmalige minister voor Welzijn, Mieke Vogels, verzilverde de expertise van onafhankelijke kraamcentra door ze om te dopen tot ‘Expertisecentra Kraamzorg’ (ECK). De Kraamvogel groeide uit tot partnerorganisatie van Kind en Gezin en het vaste ECK van de Provincie Antwerpen.

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding