De eerste 1000 dagen
In de eerste 1000 dagen van een kind gebeurt er iets magisch! Dan worden belangrijke bouwstenen gelegd voor hoe we later als volwassenen in het leven staan. Het bepaalt niet alleen onze gezondheid, maar ook hoe we leren, werken en deelnemen aan de maatschappij.
Het lichaam en de hersenen van een kindje ontwikkelen zich in die periode razendsnel en verdienen dan ook de nodige aandacht en zorg. Als alles goed gaat in die tijd, dan plukt het kind daar de vruchten van voor de rest van zijn of haar leven! Maar als er problemen zijn, dan is het soms lastig om die later in te halen.
Vanuit de zorgsector is er dan ook een duidelijk pleidooi: zijn de ouders goed omringd, dan kunnen zij al hun aandacht richten op hun kindje. Niet voor niets geldt de uitspraak ‘It takes a village to raise a child’! Zorgverleners hebben de belangrijke taak om mogelijke kwetsbaarheden in gezinnen op tijd te zien en om ondersteuning te bieden.
Maar ook als (aanstaande) ouder kan je een belangrijke rol spelen door zo goed mogelijk af te stemmen op je baby. Voor elke ouder is dit een traject van ontdekken en uitproberen. Dat je af en toe de mist ingaat, is helemaal niet erg, zolang je er iets van opsteekt.
Ondervind je problemen waar je niet zomaar in je eentje uitgeraakt? Aarzel dan zeker niet om hulp te vragen. Denk aan je familie, vrienden, buren, en uiteraard aan de zorgverleners.
Ook bij De Kraamvogel kan je altijd terecht!