DE KRAAMVOGEL

Expertisecentrum Kraamzorg Antwerpen,

dé plek waar je welkom bent met al jouw vragen van kinderwens tot kraamtijd

De eerste 1000 dagen

Wist je dat de eerste 1000 dagen (van conceptie tot 2 jaar) de allerbelangrijkste zijn voor de gezonde ontwikkeling van een kind? De Kraamvogel is samen met de andere expertisecentra kraamzorg in Vlaanderen expert in de eerste 400.  Wij benaderen zorg van conceptie tot kraamtijd vanuit zo veel mogelijk invalshoeken. 

Ieder kind verdient een gelijke kans op een gezond en gelukkig leven. De basis hiervoor is een veilige genoege hechting tussen ouders en kind. De manier waarop de zwangerschap en de eerste 2 jaar van een kinderleven verlopen zijn daarom zo belangrijk in de ontwikkeling. De juiste informatie en goede ondersteuning van ouders (in spe) maken hierin echt een verschil.

 Je kan, op afspraak, langs komen op ons spreekuur Zorgen en Twijfels. 

Om dit voor elk gezin te garanderen is er nog wat werk aan de winkel in onze gezondheidszorg. Precies daarom bundelden eerst in het Verenigd Koninkrijk en Nederland, daarna wereldwijd een aantal organisaties hun krachten om het Manifest '1001 kritieke dagen' vorm te geven en wetenschappelijk grondig te onderbouwen.  Zo creëren we ook een politiek draagvlak en willen we effectief door  wegen op de besluitvorming. In Vlaanderen spreken we van 'de eerste 1000 dagen'. Zo wordt er aandacht gegeven aan wat goed gaat en wat meer aandacht nodig heeft. Het orginele manifest lees je door het klikken op de link. 

Lees meer over dit manifest

Infant Mental Health (of IMH) betekent letterlijk 'geestelijke' of 'mentale' gezondheid van de baby en het jonge kind. Hoewel we als mens zelden concrete herinneringen vasthouden aan de eerste levensjaren, hebben precies deze eerste ervaringen een emotionele impact op onze mentale en algemene ontwikkeling. De missie van '1001 kritieke dagen' of 'de eerste 1000 dagen' is onder andere het bevorderen van de kwaliteit van de ouder-kindrelatie om de ontwikkeling van het jonge opgroeiende kind te optimaliseren.

Waarom het zo belangrijk is om in te zetten op de geestelijke gezondheidszorg van baby's en jonge kinderen lees je hier . Verder kan je in dit artikel van Dr. Binu Singh, kinder - en jeugdpsychiater en psychotherapeut, waarom kinderen ons nodig hebben als veilige haven. 

Meer weten over Infant Mental Health?

Ga dan zeker eens kijken bij het Kenniscentrum IMH en WAIMH-Vlaanderen of lees  de visietekst van de provinciale werkgroep PANGG0-18 IMH

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding