DE KRAAMVOGEL

Expertisecentrum Kraamzorg Antwerpen,

dé plek waar je welkom bent met al jouw vragen van kinderwens tot kraamtijd

De eerste 1000 dagen

Wist je dat de eerste 1001 dagen (van conceptie tot 2 jaar) de allerbelangrijkste zijn voor de gezonde ontwikkeling van een kind? Ook en vooral in Corona-tijden. De Kraamvogel is samen met de andere expertisecentra kraamzorg in Vlaanderen expert in de eerste 400.  Wij benaderen zorg van conceptie tot kraamtijd vanuit zo veel mogelijk invalshoeken. 

 

Ieder kind verdient een gelijke kans op een gezond en gelukkig leven. De basis hiervoor is een veilige hechting tussen ouders en kind. De manier waarop de zwangerschap en de eerste 2 jaar van een kinderleven verlopen zijn daarom zo cruciaal in de ontwikkeling. De juiste informatie en een goede ondersteuning van ouders (in spe) maken hierin echt een verschil. Je kan bijvoorbeeld terecht op de Facebook pagina Mentale Zorgen bij Corona en Zwangerschap. Je kan ook op afspraak langs komen op ons spreekuur Zorgen en Twijfels. 

Om dit voor elk gezin te garanderen is er nog wat werk aan de winkel in onze gezondheidszorg. Precies daarom bundelen een aantal organisaties hun krachten om het Manifest '1001 kritieke dagen' vorm te geven en wetenschappelijk grondig te onderbouwen om zo ook een politiek draagvlak te creëren en effectief door te wegen op de besluitvorming. Het orginele manifest lees je door het klikken op de link.

 

Lees meer over dit manifest

 

Infant Mental Health (of IMH) betekent letterlijk 'geestelijke' of 'mentale' gezondheid van de baby en het jonge kind. Hoewel we als mens zelden concrete herinneringen vasthouden aan de eerste levensjaren, hebben precies deze eerste ervaringen een emotionele impact op onze mentale en algemene ontwikkeling. De missie van '1001 kritieke dagen' is onder andere het bevorderen van de kwaliteit van de ouder-kindrelatie om de ontwikkeling van het jonge opgroeiende kind te optimaliseren.

Waarom het zo belangrijk is om in te zetten op de geestelijke gezondheidszorg van baby's en jonge kinderen lees je hier . Verder kan je in dit artikel van Dr. Binu Singh, kinder - en jeugdpsychiater en psychotherapeut, waarom kinderen ons nodig hebben als veilige haven. Of bekijk dit filmpje dat dr. Singh toont tijdens haar lezing over hoe coregulatie werkt in de verloskamer.

Meer weten over Infant Mental Health?

Ga dan zeker eens kijken bij het Kenniscentrum IMH en WAIMH-Vlaanderen of lees hier de visietekst van de provinciale werkgroep PANGG0-18 IMH

IMH perinataal

 

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding