Uitgeverij Nieuwezijds – Epo distributie- ISBN 978 90 5712 497 6

recensie

Een boek met een evolutionair perspectief op de ontwikkeling van het kind? Dat lijkt me interessant!

Mijn verwachting wordt inderdaad ingelost. Het boek is handig gestructureerd aan de hand van vragen en brengt alles dat de laatste tijd is gepubliceerd over evolutionaire psychologie bij elkaar. Zo komt het tot een mooi overzicht van inzichten en antwoorden doorheen de verschillende ontwikkelingsfases: vanaf bevruchting, zwangerschap en bevalling, over babytijd, peutertijd en basisschool, tot puberteit en wanneer de kinderen groot zijn. Zo vindt elke ouder met kinderen van welke leeftijd ook, interessante informatie in dit boek.

Het is geen opvoedboek, het geeft geen tips. In dit boek vind je wel een gedegen wetenschappelijke verklaring voor heel wat fenomenen die je tegenkomt in alle ontwikkelingsfases van je kind, en dit kan je heel wat rust en begrip geven.

Het boek kan je bestellen bij uitgeverij EPO

 

 

0
0
0
s2sdefault

vroedvrouw deep democracy

Vrouwen hebben vaak weinig zicht op welke keuzes ze hebben tijdens hun zwangerschap, rond de bevalling en tijdens de kraamtijd. Het meest gekende medische model biedt niet altijd veel ruimte om te gaan voor wat jij echt belangrijk vindt. Medische protocollen, 9-to-5 verloskunde durven al eens de overhand nemen. De cijfers van het SPE liegen er niet om. Jaarrapport SPE 2016.

Vroedvrouwen zorgen ervoor dat vrouwen weten welke opties er zijn en steunen haar/haar gezin dan ook in het zoeken naar wat bij haar/hen past. Dit is ook wat Deep Democracy biedt: actief op zoek gaan maar alle stemmen en dan een gedragen besluit nemen.

Maar ook de vroedvrouwen groep zelf zorgt vaak actief voor de minderheidsstem in het perinatale debat. Door deze wijsheid mee het nemen in je het maken van je keuze ga je voor beter passende zorg voor jou en je gezin.

0
0
0
s2sdefault

Saskia las het boek "Een kind dat zich veilig voelt" van Kent Hoffman, Glen Cooper & Bert Powell ... en zag dat dat het goed was :-)! Het boek is vanaf vandaag verkrijgbaar in de bib voor professionelen .

eenkind

Nadat ik de ‘Cirkel van veiligheid interventie’ van één van de auteurs, Bert Powell, al had gelezen én goed bevonden, was ik heel nieuwsgierig naar dit boek. En ik moet zeggen: het voldeed aan de verwachtingen! Het is een heel duidelijk en gestructureerd boek. Toen ik het boek via de post ontving, was mijn eerste idee: ‘oef, wat een dik boek’ (327 paginas zonder de referenties). Maar omdat het zo vlot geschreven is, was dit helemaal geen bezwaar.

Een grote plus, die ik hier zeker wil vernoemen, is het feit dat het helemaal geen ‘schuldgevoel’ bij ouders wil induceren, wel integendeel! Het is een pleidooi om het streven naar perfect ouderschap los te laten. En zo’n raad, zo’n hart onder de riem, kan elke ouder wel gebruiken.

In deel I van het boek wordt de theorie rond gehechtheid en de cirkel van veiligheid heel duidelijk, en met voorbeelden, uit de doeken gedaan. Ook lees je over ‘haaienmuziek’: de dingen uit je eigen kindertijd die doorklinken in je ouderschap, en hoe dit te herkennen.

In deel II kan je aan de hand van vragenlijsten ontdekken welke ‘haaienmuziek’ jou als ouder nog parten kan spelen en wat jouw kerngevoeligheden zijn. Daarna lees je hoe je ermee kan omgaan. Heel fijn is ook het laatste hoofdstuk waarin het er over gaat hoe je veiligheid kan blijven bieden voor het opgroeiende kind tot in de tienerjaren.

Ik vind het zeker een boek voor ouders die nieuwsgierig zijn naar de theorie rond hechting en de toepasbaarheid ervan, maar ook voor hulpverleners die met ouders werken.
Kortom: een aanrader!

9789057124839 - 29.95 € - Nieuwezijds (Amsterdam) | verdeling: EPO distributie
0
0
0
s2sdefault

Omdat je ons heel vaak in perinatale netwerken vindt en de Kraamvogel ook in de Huizen van het Kind expertise deelt zijn we ons gaan verdiepen hoe dit samenwerken best vorm krijgt. Grote inspiratiebron hierbij voor Veerle is Deep Democracy

In besluitvorming is het meenemen van de wijsheid van de minderheidsstem heel belangrijk. We aan daar dan ook actief naar op zoek. Om dit goed te begeleiden beschik je over een heleboel tools. Als je ons dus bij een volgend overleg hoort vragen om in te checken dan weet je dat we je uitnodigen in het Deep Demcracy verhaal.

 

0
0
0
s2sdefault