DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Negen gouden maanden

Boekrecensie: Negen gouden maanden - Heng Ou

Mijn eerste indruk: mooie titel, veelzeggende ondertitel maar saaie kleuren wat betreft design. Tot mijn 19-jarige dochter me erop wees het wel heel mooi te vinden en dat het past in de ‘sad beige baby’-trend van op o.a. TikTok. Als moeder van een tiener en twintiger had ik hier nog niet over gehoord. Ze legde me uit dat het een trend is om alles voor de baby en babykamer in neutrale beige kleuren te kiezen. Dus ik mag hier besluiten dat het boek trendy vormgegeven is, en zeker jonge zwangeren zal aanspreken 😊

Dan het belangrijkste: het inhoudelijke. Het boek gaat over de zorg voor de zwangere tijdens haar zwangerschap. Heel fijn dat dit onder de aandacht wordt gebracht. Het gaat tijdens de zwangerschap niet alleen over de baby maar zeker, en misschien zelfs vooral, over de transformatie van ‘meisje’ naar Moeder of Opnieuw Moeder. Al eerder recenseerde ik 2 boeken die de aandacht bij de moeder legden tijdens de kraamtijd: 'Omarm de kraamtijd' en'Dagboek voor het vierde trimester'. Nu gaat het over het eren van de aanstaande moeder.

Doorbreek de cirkel. Waarom opvoeden over jezelf gaat - Miloe van Beek

Kopie van Boekrecensie voor website 2

Het nieuwste boek van Miloe van Beek bleef maar verschijnen op mijn LinkedIn feed en het duurde even voordat ik de link legde naar “de Club van de Relaxte Moeders”. 

Van de verschillende ouders begon mijn Voice Dialogue hart sneller te slaan: de verwachtingsvolle ouder, de worstelende ouder, de gladstrijkouder, de machteloze ouder(!) om er maar een paar te noemen. Ik mocht zelf al leren over mijn ouderschap van een aantal experten die aan bod komen: Phoenix opleidingen, Jakob van Wielink, Els van Steijn.  

Al werd ik getriggerd door de verschillende deskundigen die Miloe aan het woord laat, ik werd het meeste geraakt door de eerste pagina’s en het verslag van haar eigen zoektocht: “Niemand is ooit de enige en we zijn allemaal zoekende. We laten het alleen zelden zien.” 

Borstvoeding

Gastblog: Over borstvoeden en opvoeden

Geen thema zo beladen als ouderschap. Een allesomvattend begrip waar iedereen een mening over heeft en die liefst ook wereldkundig maakt. Niemand ontsnapt aan deze meningen, maar ouders van pasgeboren baby’s zijn er in het bijzonder vatbaar voor. Denk: hormonen en weinig slaap, een nieuwe levensfase en een nieuwe rol. Veel veranderingen op korte periode en antennes die op scherp staan.

Als psychotherapeut werk ik regelmatig met ouders. Ik ga mee op verkenning. Ik zoek en verwonder. Ik stel in vraag en stel gerust. Ik contextualiseer. Ik breng in kaart welke invloeden rondom hen van belang zijn.

Maatschappelijke context is alles

Voor mij zit een mama, eenzaam worstelend in haar strijd rond borstvoeding. Het raakt me. Ze heeft het idee dat borstvoeden de enige weg is, voor haar en haar baby. Ze verwoordt de drukkende ideeën in haar hoofd. “Ze kan toch écht niet anders dan dit verder te doen?!” Voor haar én haar omgeving staat de baby op de eerste plek. En die “heeft nu eenmaal alleen maar voordelen aan borstvoeding!”.

Ze refereert aan het maatschappelijk dominante idee: borstvoeding is het beste. Ik luister en denk bij mezelf: “Voor de baby: misschien wel ja. Voor de mama: niet altijd.”

Recensie: De kinderen van de rekening – Geerdt Magiels

Kopie van Boekrecensie voor website

Een onmisbaar boek voor elke professional die werkt met mensen in armoede. Of zoals op de achterflap staat: ‘verplicht elke minister om gedurende de nacht voor die de eed aflegt dit boek te lezen’ (Erik Vlaminck, schrijver van Brieven van Dikke Freddy – trouwens ook heel interessant om eens op te zoeken). 

Dit boek doorloopt alle levensfases van preconceptioneel, zwangerschap, baby- en kindertijd tot in het volwassen leven en toont aan welk een nefaste invloed armoede heeft in elke fase. Shockerend als je’t mij vraagt. En ongelooflijk dat er nog zoveel armoede is in een rijke regio zoals Vlaanderen. Structurele armoedebestrijding is écht nodig.  

Recensie Vadervuur – Jeroen De Jong

Kopie van Boekrecensie voor website 1

Een boek specifiek voor vaders deze keer. 
Jeroen is zelf vader van 3 kinderen. Vanaf de eerste zwangerschap van z’n vrouw stortte hij zich enthousiast, zo zegt hij zelf, op de opvoedboeken die hem aanspraken. Hij volgde ook heel wat trainingen over persoonlijke groei en praatte veel met andere vaders. Zo kwam hij tot heel wat inzichten over mannelijkheid, vaderschap en omgaan met de kinderen.

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding