Een boek over de geschiedenis van de spermabank, dat klinkt als iets zwaars om te lezen. Het tegendeel is waar, net doordat Tinne Claes, de auteur van dit boek, elk onderdeel van die geschiedenis vertelt aan de hand van het verhaal van iemand die er van dichtbij bij betrokken was. Die afwisseling tussen de persoonlijke verhalen en geschiedenis geven het boek zowel luchtigheid als diepgang.
Een hele mondvol hé, deze titel!
Eind 2022 kreeg de Kraamvogel een nieuw project toegewezen. Eentje anders dan anders want in plaats van de provincie Antwerpen werd het werkveld deze keer verruimd tot Vlaanderen. Pionieren zit in het DNA van de Kraamvogel en dus begon ons bloed wat sneller te stromen.
Vanuit de aanbevelingen van het Vlaams Expertisenetwerk Perinatale Mentale Gezondheid zorgt het Agentschap Zorg en Gezondheid voor éénmalige middelen. Samen met Opgroeien en Expoo, rollen we in 5 verschillende Huizen van het Kind structureel groepsaanbod voor zwangeren uit. De klemtoon ligt daarbij ook op het ondersteunen van veerkracht in deze transitietijd voor aanstaande ouders.
Hanan beschrijft in dit boek hoe ze zich als moeder van haar eerste kind heel onzeker kon voelen. Een gevoel dat bijna alle moeders zullen herkennen! Ze noemt zichzelf Imposter moeder, naar het impostersyndroom: het gevoel dat je elk moment door de mand kan vallen.
Natuurlijk doet ze’t wel goed, zoals alle mama’s dat doen op hun eigen manier, in hun eigen familie en met hun eigen culturele achtergrond.
Hanan schrijft over in verschillende delen over zwanger worden en haar zwangerschap, bevalling, de kraamperiode, 3 maanden postpartum, een half jaar na de bevalling en dan over een jaar later. Ze schrijft in korte stukjes die op zichzelf te lezen zijn (waardoor je als vermoeide mama telkens een stukje kan lezen zonder de draad te verliezen) en met veel mededogen voor zichzelf en alle mama’s van de wereld!
Osteopate Flore is gespecialiseerd in perinatale en pediatrische osteopathie. In 2022 behaalde zij het postgraduaat perinatale coach en momenteel studeert ze ' women's health osteopathie' in Nederland. Voor de week van de kraamzorg geeft ze ons een kijkje in een dag in haar leven. Zo kom je te weten wat een osteopaat voor jou en je kindje kan betekenen tijdens zwangerschap, kraamtijd en ver daarna.
Een zorgouder, wat is dat eigenlijk? Een officiële definitie is er niet. Ellen De Meyer, mama van een zoontje Briek, en een dochtertje Pia met een degeneratieve spierziekte, omschrijft het in dit boek als ‘ouders van kinderen die extra zorg nodig hebben’. Of het nu gaat om een fysieke, zintuiglijke of verstandelijke beperking, om een chronische aandoening of een ontwikkelingsstoornis: als je je herkent in het verhaal dat het voor jouw kind een beetje of juist veel moeilijker gaat, is dit een boek voor jou.
Het boek begint met een prachtig gedicht als illustratie van het begrip ‘levend verlies’: verlies dat altijd kan oplaaien, verwacht of onverwacht, en soms zelfs verergert door de jaren heen. Het boek biedt een unieke kijk in het leven van zorgouders, met heel herkenbare voorbeelden uit het dagelijkse leven. Dat maakt het ook een fijn boek om te lezen als zorgprofessional of als familielid, vriend of kennis van zorgouders.