DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

In voor en tegenspoed maar alleen als jij de afwas doet
Featured

Boekrecensie: In voor- en tegenspoed, maar alleen als jij de afwas doet – Ragna Heidweiller en Samuel Levie

Als ze kinderen krijgen, neemt 60 procent van de ouders zich voor om betaalde arbeid en zorgtaken gelijk verdelen. Slechts 16 procent doet dat daadwerkelijk. Met andere woorden: driekwart van de koppels met dit voornemen slaagt er niet in.

Hoe komt dat? Daar probeert Ragna Heidweiller in dit boek een antwoord op te vinden. Ook haar partner Samuel komt regelmatig aan bod en vertelt hoe hij de zoektocht naar een gelijkwaardige verdeling in hun gezin ervaren heeft.

Dat er in onze maatschappij iets niet helemaal juist zit, komt uit de cijfers in dit boek wel naar voren. Bijvoorbeeld: mannen die een kind krijgen, krijgen er gemiddeld twee uur per week aan huishoudelijke- en zorgtaken bij. Voor vrouwen die een kind krijgen is dat tien uur per week, vijf keer zoveel dus.

Boekrecensie Wonderbaarlijk en De geboortebundel

Wonderbaarlijk, alles wat je moet weten als je vrouw gaat bevallen – Joyce Schouten & Marijn van der Zwaard

Saskia las het boek Wonderbaarlijk, alles wat je moet weten als je vrouw gaat bevallen van Joyce Schouten & Marijn van der Zwaard

Een nuchter boek, speciaal voor partners wiens vrouw gaat bevallen. Er zijn niet zo veel boeken voor vaders/meemoeders/partners dus dit is zeker welkom.Het is heel praktisch. Er wordt in heldere bewoording beschreven wat er gebeurt tijdens een bevalling en wat als het anders loopt. Je leest over deze onderwerpen heel feitelijk wat er normaal gebeurt, wat je ziet en wat jij als partner kan doen.

In een volgend hoofdstuk gaat het verhoogde risico’s en ingrepen. Ook interessant als je graag op alles voorbereid bent. Ik maakte me hierbij de bedenking dat zwangere vrouwen soms geen zin hebben om hierover te lezen, en dat het dan wel handig kan zijn als de partner er al iets over weet. Zo kan je de bevallende vrouw toch goed bijstaan bij onvoorziene omstandigheden en word je ook zelf niet overvallen.

Twee boekentips vol herkenbare en eerlijke verhalen voor jonge ouders

Als je op zoek bent naar eerlijke en herkenbare verhalen over het ouderschap, zijn deze twee boeken misschien wel iets voor jou.

Saskia las het boek 'De vrouw in de moeder', het derde boek van vroedvrouw Uwe Porters. Deze keer gaat het over het ontdekken van jezelf, het terugvinden van jezelf als vrouw als je moeder geworden bent.

Natuurlijk ga je als vrouw aanvankelijk volledig in je rol van moeder staan wanneer je een kindje krijgt. Maar je blijft ook zus, collega, dochter, vriendin en vul-zelf-nog-maar-in, maar bovenal ook partner als je je kindje in een relatie krijgt.

Boekrecensie: Een echte ouder, over queer ouderschap - Eke Krijnen

“De kinderen van Eke Krijnen hebben drie ouders: twee moeders en een vader. Hun gezin roept nogal eens vragen op: Hebben jullie kinderen dezelfde vader? Wie is nou de echte moeder? Hebben jullie ze op de natuurlijke manier verwekt? Soms vindt Eke die vragen komisch, soms storend en soms doen ze verdriet.”

Toen ik deze achterflap las, werd ik meteen geprikkeld. Ik heb samen met mijn vrouw een dochtertje dat ik gedragen heb, en zij is momenteel zwanger van ons tweede kindje. Deze vragen klinken voor mij dan ook heel herkenbaar. Van onze dichte omgeving tot de kapper of de achterbuur: iedereen is nieuwsgierig naar onze gezinssituatie. Soms zijn die vragen respectvol en heel oké, soms heb ik geen zin om ze te beantwoorden maar voel ik me toch verplicht om het te doen.

Boekrecensie: Mijn leven in verborgen armoede - Elvire D

Op een dag kwam Elvire zelf De Kraamvogel binnen. Ze vertelde in het kort haar verhaal en vroeg ons om haar boek te recenseren. Met veel plezier!

Elvire vertelde ons dat ze trots is op het feit dat ze haar verhaal in boekvorm heeft gegoten en zelf voor de illustraties heeft gezorgd. Elvire schrijft ook poëzie en in het boek vind je enkele van haar gedichten terug.

Het boek leest als een trein! Het geeft een inkijk in het leven van iemand die in armoede leefde in haar jeugd en het nog altijd helemaal niet breed heeft. Voor mij voelde het of ik meelas in haar dagboek, waarin ze haar verleden van zich afschreef.

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding