Saskia las "Het RESPECT boek voor de zorg, kundig omgaan met onmacht " van de auteurs Pieter Loncke, Thomas Raemdonck, Geert Capoen. 

Dit is een boek voor professionele hulpverleners. Het werd in de eerste plaats geschreven voor mensen werkzaam als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg. Dit neemt niet weg dat het boek en de RESPECT-methodiek ook toegankelijk is voor andere hulpverleners die regelmatig moeilijke/gevoelige gesprekken voeren met cliënten. 

9789401456050

In het eerste deel van het boek wordt ingegaan op het eigen ‘ingewikkeld’ zijn, het hebben van ‘wikkels’. Dit is een metafoor voor de eigen ervaringen die je meedraagt, en die mee bepalen hoe je in bepaalde situaties reageert. Het is belangrijk hierbij stil te staan en je er bewust van te zijn, en te proberen om de neiging om van hieruit te reageren, te onderdrukken in contact met zorgvragers. 

In de volgende delen gaat het over RESPECT: Redelijkheid, Echtheid, Samen op pad, Positieve Uitzonderingen, Empathie, Contactbevorderend werken en Teamgebeuren. De letters van het acroniem worden uitgebreid toegelicht, elk in een eigen hoofdstuk, met veel voorbeelden. 

Lees meer: Recensie: Het RESPECT boek voor de zorg
0
0
0
s2sdefault

Toen mijn kinderen nog klein waren, heb ik veel gehad aan het boek ‘Luisteren naar kinderen’ van Thomas Gordon. Ik was dan ook verheugd om te zien dat dit nieuw boek van Jantine Peters op de Gordon-methode steunt. De bestseller van Gordon kwam voor het eerst uit in 1970 en is nog steeds bruikbaar. Maar Jantine beschrijft de methode nu in een modern en opgefrist jasje, en dat is fijn!

9200000094402887

De Gordon-methode is een manier van respectvol communiceren tussen ouders en kinderen. Het leerde mij om actief te luisteren en sensitief te reageren. Zo versterkte deze vorm van communicatie de band tussen mijn kinderen en mezelf. Ze maakte ook het maken van afspraken, het aangeven van grenzen, het spreken over gevoelens e.d. een pak makkelijker en aangenamer!

In dit boek legt Jantine de methode stap voor stap duidelijk uit. Het boek is doorspekt met voorbeelden, zowel met baby’s die nog niet talig zijn als met peuters en kleuters. Doorheen de verschillende hoofdstukken wordt steeds duidelijker hoe het werkt. Na elke hoofdstuk vind je ook oefeningen. Ze helpen om deze communicatie-manier onder de knie te krijgen en er een gewoonte van te maken.

Geef jezelf echt tijd om te oefenen! En grijp regelmatig terug naar het boek.  Door ‘Liefdevol communiceren met kinderen’ te lezen, stond ik er nog even bij stil hoe ik tegenwoordig communiceer. Met mijn kinderen, ondertussen tieners, pas ik het eigenlijk nog steeds toe. Maar deze opfrisser was toch welkom! Ik stuur mezelf ook nog even bij ;-)

 

Kortom: dit is een informatief en praktisch boek, dat je van baby tot tiener nog regelmatig ter hand kan nemen!

 

Recensie: Liefdevol communiceren met jonge kinderen – Opvoeden volgens de Gordon-methode, Jantine Peters
ISBN 9789088508530 | € 24,90 | 192 Pagina's | Paperback | distributie Epo | uitgeverij SWP 1ste druk, 2018

0
0
0
s2sdefault

Vandaag is het aan mij om een blogje te schrijven. Jullie moeten weten: met de collega’s van De Kraamvogel hebben we een beurtrol. Iedereen komt aan de beurt en schrijft over iets dat nauw aan haar hart ligt. Voor mij is dat de zorg voor alle zwangeren, ook de meest kwetsbare.

Kwetsbaarheid uit zich in verschillende vormen: sommige moeders-in-wording kampen met financiële problemen. Of zijn eigenlijk niet zo blij met hun zwangerschap, hebben misschien emotionele problemen. Anderen zijn nog heel jong, hebben te maken met verslaving of intrafamiliaal geweld, vinden hun weg niet in onze gezondheidszorg of spreken onze taal niet. Kortom, allerlei aspecten die een zwangerschap moeilijker kunnen maken.
In De Kraamvogel zijn we er voor iedereen. En we dromen van een zwangerschaps- en kraamzorg die voor iedereen toegankelijk is!

‘Voor elke onmogelijkheid bestaat er een droom’, zei J. Kinnaer.

Daar geloven wij in! Daarom hebben wij onze Originewerking. Met Origine zorgen we voor een vroedvrouw aan huis na de bevalling voor de meest kwetsbare moeders in onze maatschappij. Zwangeren zonder papieren die in armoede leven, kunnen hun zwangerschap kosteloos laten opvolgen in de 3 prenatale steunpunten van Kind&Gezin in Antwerpen. De bevalling in één van de ziekenhuizen is voor eigen rekening. Omdat er geen mutualiteit is, kunnen deze kosten gemakkelijk oplopen tot 1000 à 5000 €. Om de prijs zo laag mogelijk te houden, verlaten deze moeders dan ook zo snel mogelijk het ziekenhuis. Dan zijn de Originevroedvrouwen er gelukkig nog om moeder en baby thuis verder te verzorgen.
Onderzoekers ontdekten dat vroedvrouwenzorg een groot verschil kan maken voor de levensstart van de baby, en voor de prille moeder en haar gezin!

coeur zw zonder papieren
Origine werkte 4 jaar lang met projectmiddelen van de Nationale Loterij. Ondertussen betalen we de vroedvrouwenzorg met middelen van De Kraamvogel. Die zijn helaas ook eindig. Nochtans is er een wettelijke regeling (de waarborg voor Dringende Medische Hulp) waardoor alle kosten van de zwangerschap, de bevalling en de zorg erna, kunnen betaald worden door onze overheid… Alleen zijn er jammer genoeg heel wat drempels om dit te kunnen krijgen. Vanuit De Kraamvogel blijven we streven naar zo’n waarborg voor alle zwangeren die het nodig hebben! 

Ondertussen kan je onze Originewerking steunen via de Music for Life-acties die voor ons georganiseerd worden.
47386442 2299877943632172 8403499158421372928 n
Een fijn 2019 voor iedereen! En voor alle zwangeren en prille mama’s: een zorg waar jij van droomde!

0
0
0
s2sdefault

Saskia las en zag dat het goed was.  

Als je je kindje verliest in de zwangerschap, persoonlijk boek om in te vullen en te bewaren’

  •  Miriam van Kreij – Lannoo Campus
    ISBN 9 789401 454209 

als je je kindje verliest

Dit boekje is er voor iedereen die ooit één of meerdere kindjes verloor tijdens de zwangerschap. Dit kan door miskraam zijn gebeurd, door een afbreking na een negatieve prenatale diagnose, het verlies van embryo’s tijdens een vruchtbaarheidstraject of door abortus. Dit kan pas geleden gebeurd zijn of al een hele tijd achter je zijn.

Het is gebaseerd op de jarenlange ervaring van Miskraambegeleiding Nederland. Toch hebben Vlaamse mama’s en papa’s er zeker ook veel aan. Het is een echt invulboek, met ook veel ruimte voor foto’s, tekeningen, …

Het doet je stilaan bij wat er was, wat er gebeurde, hoe je je voelde en nu voelt. Zo kan het helpen bij het verwerkingsproces en tegelijkertijd creëer je een mooie herinnering. Er staan ook heel mooie gedichtjes en teksten in die troost of herkenning kunnen bieden.

Het boek geeft aandacht aan alles wat gebeurde, maar ook wat je voor je andere kinderen kan doen als die er zijn, hoe je met je partner in verbinding blijft en wat als je opnieuw zwanger bent.

Het invullen van het boek kan wel heel wat losmaken.

Als het je te lastig wordt, en je merkt dat je meer begeleiding nodig hebt, kan je in Vlaanderen Fara contacteren of het Berrefonds. Je kan er ook met een vroedvrouw of postpartumconsulente over spreken. Voor meer info en gerichte doorverwijzing, contacteer gerust ECK De Kraamvogel

0
0
0
s2sdefault

Net voor ik aan dit blogje wilde beginnen, vroeg mijn dochter om het verhaaltje van Pluk en Prik voor te lezen. Twee egeltjes zijn het die een tijdje bij familie konijn gaan wonen omdat mama en papa egel even niet voor hen kunnen zorgen. Kleine details in het boek maken pleegzorg alvast iets concreter voor kinderen. Hoe pleegouders er alles aan doen om een pleegkind welkom te doen voelen. Hoe moeilijk het moet zijn als ouder het lot van je kinderen in de handen van pleegouders te leggen. Hoe onwennig het als pleegkindje moet voelen om bij een ander gezin te gaan wonen met andere waarden en gewoontes, terwijl het gemis van eigen mama en papa zo groot is.

prikplukOok op school werd er bij mijn dochter tijdens de themaweken rond baby’s uitvoerig gesproken over ouderschap in heel verschillende situaties, aan de hand van het boek ‘Dat is toch heel gewoon’ van Thaïs Vanderheyden waarin allerlei dierenfamilies samen in de grote boom wonen: twee papa’s, een alleenstaande mama, nieuw samengesteld gezin, koppel zonder kinderen, adoptie-ouders, pleegouders,…  Voor de kleuters is het gewoon een leuk boek, en is de inhoud ervan verre van wereldschokkend, gelukkig maar. 

Lees meer: Week van de Pleegzorg van 9 tot 18 november
0
0
0
s2sdefault