Skip to main content

Menstruatie maart: een duik in de seizoenen van je cyclus

Geschreven voor ...

ouders zorgpartners
08 maart 2024
Kaartjes: Maisie Hill - Period Power

Al van bij de menarche - het moment waarop bij meisjes de eerste menstruatie verschijnt - wordt de menstruatie een beetje stiefmoederlijk behandeld. De periode wanneer een vrouw bloedt, wordt vaak gezien als een “noodzakelijk kwaad” waar we als vrouw nu eenmaal maandelijks door moeten.  Jonge meisjes krijgen bij de eerste bloeding soms wel eens te horen: “Wauw, nu ben je vrouw”.  Maar het is opvallend hoe we naast de basisweetjes, weinig informatie krijgen over hoe ons vrouwenlijf nu precies werkt en wat het hebben van een cyclus kan betekenen voor een vrouw.

 
Lente - de Folliculaire fase

In de natuur komen knoppen en pril lentegroen tevoorschijn en er heerst een algeheel gevoel van nieuw begin, een frisse start. Dat kan je ook merken in de folliculaire fase. van je cyclus. Terwijl de ovariële follikel zich verder ontwikkelt en groeit, worden er hogere levels van het hormoon oestrogeen uitgepompt. Later in deze fase, komt het hormoon testosteron op bezoek. Je lichaam maakt zich klaar voor de eisprong. Daar is de lente fase!

Door deze hormonale wijzigingen, is het mogelijk dat je je fijner in je lijf voelt. Je huid lijkt gaver en je gezicht meer symmetrisch. Je zelfvertrouwen groeit. De lente fase van je cyclus wordt vergeleken met het archetype van het kind. Je hebt zin om te experimenteren, te ‘spelen’, je wil naar buiten gaan, je voelt je actief en hebt zin om eventuele nieuwe plannetjes uit te voeren.

 

Zomer - Ovulatie

In de aanloop naar de ovulatie, piek het oestrogeen niveau en ook het LH (Luteïniserend Hormoon) en testosteron komen mee in de mix. Deze hormonale cocktail maakt je lichaam klaar voor de eisprong. En dat merk je!

Je bent nu in de vruchtbare fase. Je baarmoederhals slijm wordt wat meer doorzichter, glibberig en elastisch. Je lichaam stelt alles in het werk om zwanger te worden. Het kan goed zijn dat je opmerkelijk meer energie en  “goesting” hebt. De periode van ovulatie wordt wel eens vergeleken met het archetype van “de wulpse vrouw”. Je bent misschien wat socialer en hebt zin om de wijde wereld in te trekken of om af te spreken met mensen.  Je voelt je “on top of your game” en hebt opmerkelijk meer plezier in ’t leven. Tijd om te shinen en je leuke plannen of ideeën in de wereld te zeten!

 

Herfst - Luteale fase

Rond dag 20 à 21 van de cyclus (als we even uitgaan van een 28 dagen cyclus), komt je lichaam in de premenstruele of luteale fase. Het oestrogeen level neemt een diepe duik en dalen samen met je energielevel. Dit uit zich soms in fysieke ongemakken zoals pijnlijke borsten, last met je vertering, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, … 

De positieve schwung waarvan je misschien kon genieten tijdens de zomertijd (ovulatiefase), is plots zoek. Je emoties uit je niet altijd even flatterend en gevoelens van frustratie komen te pas en onpas op bezoek. Wanneer je blijft doorgaan en meer energie verbruikt dan je eigenlijk hebt, kan het goed zijn dat deze PMS verschijnselen of symptomen verergeren.

Waar je in de zomerfase graag sociaal en actief bezig was, lijkt in de herfstfase  “gezellig onder een dekentje kruipen met een warm theetje en een goed boek of fijne serie”, een interessanter plan. Deze fase in de cyclus wordt vergeleken met het archetype van “de moeder”. Laat je inspireren door de zorgende eigenschappen van de moeder en zorg extra goed voor jezelf. Gun je lichaam en geest rust en ruimte om terug wat meer naar binnen te keren. Je kan helaas geen energie bestellen of kopen, dus doseer je energie. Net zoals het gaat in de natuur, kan het niet altijd zomer blijven.

 

Winter - Menstruatie

De dagen rond de start van je menstruatie dalen je hormonenlevels. Deze hormonale drop is vaak onbewust sluimerend merkbaar. Je voelt je misschien wat meer emotioneel kwetsbaar. Je zou voor het minste de sluizen willen openzetten en eens goed huilen – hello ugly crying! Er borrelen misschien wel angstgevoelens naar boven. Ondertussen word je overladen door een overweldigende vermoeidheid. En net wanneer je misschien denk: “wat is er in hemelsnaam mis met mij?”, start je bloeding en wordt het opeens allemaal duidelijk.

Met je menstruatie start dag 1 van je nieuwe cyclus. Je heb vaak nog steeds zin om gezellig te cocoonen en ook mentaal naar binnen te keren. Een mooie kans om rustig even stil te staan bij wat je graag wil loslaten – net zoals je lichaam dat doet- en niet meer wil meenemen in je nieuwe cyclus. De periode van menstruatie wordt wel eens vergeleken met het archetype van “ de wijze vrouw”. Wie weet fluistert je intuïtie je leuke nieuwe ideeën of plannen in. Reflecteer erover en laat ze maar rustig rijpen. Sta jezelf toe om in de mate van het mogelijke echt rust te nemen. Het gebruik van essentiële olie scharlei kan een fijne manier zijn om je te ondersteunen tijdens de menstruatie. Verdamp enkele drupjes in een aromaverstuiver of -lampje of doe een veegje olie op een zakdoekje en snuffel af en toe. Scharlei werkt krampstillend en kan helpen bij PMS- en menstruatieklachten.  (Niet te gebruiken tijdens de zwangerschap ;-)).

 

Cycli: Na de winter is het weer lente!

Na de wintertijd is het weer tijd voor de lente.  Misschien resoneren er zaken, of misschien ook niet. Iedere vrouw is anders, iedere cyclus is anders en iedereen beleeft de cyclus op haar eigen manier. En da's ok. Neem er vooral uit mee wat bij jou past. Meedeinen op de seizoenen van je cyclus kan je helpen om je vrouwenlijf net dat tikje beter te leren kennen.

Deze blogpost is geïnspireerd door Period Power van Maisie Hill, De ontembare vrouw van Clarissa Pinkola Estes en het booklet Cycles van Sophie Engelen.

"Je kan de cycli die een vrouwenlijf doormaakt vergelijken met de seizoenen" (Maisie Hill).

Ook interessant?