Matrescentie: hoe je verandert van vrouw naar moeder
Misschien klinkt dit voor jou wel herkenbaar: je kreeg net een baby, en je maakt je zorgen. Want dit voelt niet zoals je had gedacht dat het zou voelen, je geniet er niet van zoals je had gedacht dat je van het moederschap zou genieten. Je had gedacht dat je instinctief wel zou weten hoe je dit moet aanpakken, dat je met plezier je baby op de eerste plaats zou zetten, en nu blijkt dat niet zo te zijn. Misschien vraag je je wel af of je een postnatale depressie hebt. En je bent daarin niet alleen. In de meeste gevallen gaat het niet om een postnatale depressie maar om een normale transitiefase: de matrescentie.
Het is geen toeval dat het woord matrescentie lijkt op het woord adolescentie. Het zijn allebei transitieperiodes, waarin lichamelijke en hormonale veranderingen ervoor zorgen dat we ons emotioneel plots heel anders voelen, dat we anders kijken naar de wereld om ons heen.
Je gaat daarbij door een soort ‘tussentijd’: je bent niet meer de vrouw die je was, en ook nog niet volledig de moeder die je zal worden. Dit is een heel normaal proces dat tijd vraagt.
Duwen en trekken
De matrescentie gaat gepaard met een mechanisme van duwen en trekken. Onze baby’s zijn enorm afhankelijk van hun verzorgers. Het hormoon oxytocine zorgt ervoor dat we voor onze baby’s blijven zorgen, het trekt onze aandacht naar onze baby toe. Anderzijds duwen onze gedachten de moederrol soms ook weg, bijvoorbeeld wanneer we denken aan alle andere delen van onze identiteit. We willen ook aandacht besteden aan onze andere relaties, ons werk, hobby’s en hebben ook fysieke basisbehoeftes zoals slaap, voeding, beweging… Dat getrek en geduw veroorzaakt spanning.
Daarom is het zo belangrijk om te weten dat deze spanning normaal is. Dat de meeste mensen het zwaar vinden om om te gaan met deze dynamiek van duwen en trekken. Dat je je hier niet voor hoeft te schamen. Al die delen van onze identiteit terug in balans krijgen is een nieuwe taak die we te leren hebben en die tijd vraagt.
Als we anders willen leren kijken naar de transitie naar het moederschap, is het belangrijk dat we erover praten. Dus praat erover: met andere moeders, met vrienden, met je partner. Het zal je verbazen hoeveel vrouwen dit herkennen, maar er nog nooit over praatten.
Werd je zelf net ouder of ben je zwanger en heb je nood aan een gesprek? Je bent welkom voor een Zorgen- en Twijfelsgesprek, zowel in de Kraamvogel als online. Een eerste gesprek is gratis en vrijblijvend. Stuur ons gerust een
Deze blogpost is gebaseerd op de Ted Talk van Alexandra Sacks over matrescentie.