Skip to main content

Gastblog: Ergonomisch wandelen met je baby in de buggy of draagzak

Geschreven voor ...

ouders
16 april 2024
Baby in buggy

Na een ruime week herstel na de bevalling, die je zeker serieus moet nemen met nog veel bedrust, popel je waarschijnlijk om eens naar buiten te gaan met de kleine in de kinderwagen of draagdoek/zak. Wandelen is een ideale manier om langzaam je conditie op te bouwen. Heb je nog wat last van je rug of bekken, met deze tips gaat het vast lukken.

  • Loop lekker door, zo gebruik je meer spieren dan als je slentert.
  • Til je borstbeen schuin omhoog, loop trots en maak je lang, schouders ontspannen en zet je voorste voet neer met een lichte buiging in de knie. Op deze manier activeer je meer spieren die het bekken en de rug ondersteunen.
  • Als je je kinderwagen naar je toe trekt voordat je vertrekt, activeer je spieren die een goede ondersteuning geven voor het bekken en het loopt veel comfortabeler als je de kinderwagen niet te ver voor je uit duwt.

Het dragen van een draagdoek/zak vraagt nog enkele aandachtpunten.

https://www.youtube.com/watch?v=o65lqUVkj3E

Tijdens je zwangerschap verplaatst je algemene lichaamszwaartepunt naar voren door je groeiende buik en borsten. Van zodra je bevallen bent, zul je jouw baby hogerop gaan dragen ter hoogte van de borst. Het grootste gewicht bevindt zich dus nog steeds vooraan je lichaam. De balans tussen buik- en rugspieren is een groot werkpunt, nu vormt dat extra gewicht juist een extra oefenelement om een opgerichte rugpositie na te streven.

Indien je rugklachten hebt, is het dus des te belangrijker om aandacht te besteden aan een optimale lichaamspositie. Niet alleen dient jouw baby comfortabel te zitten, je besteedt best ook aandacht aan je eigen houding. 

Een paar tips:

  • Zet je knieën soepel dus niet volledig gestrekt. Laat het bekken niet naar voren shiften t.o.v. de voeten. Het bekken staat boven de voeten, zo voel je het gehele gewicht in de hielen en schouders boven het bekken, zo voel je de rompspieren werken waardoor je niet gaat hangen in je rug naar achteren.
  • Rol de schouderbladen naar onder en beneden richting de sluiting van je beha.
  • Besteed elke dag 5 minuten de tijd aan het oefenen van je houding samen met je baby in de draagzak of -doek voor een grote spiegel. Zo worden de rompspieren aan de achterzijde en voorzijde van je lichaam, die verantwoordelijk zijn voor het rechtop houden van je lichaam, sterker, waardoor je minder rug- en bekkenklachten ontwikkelt.
  • De bekkenbodemspieren hebben het tijdens de zwangerschap en bevalling zwaar te voorduren gehad en hebben minstens 6 weken of langer tijd nodig om te herstellen, afhankelijk van de weefselschade. Neem je een zwaar gevoel van onderen waar tijdens wandelen/huishouden, neem dit serieus.
    Dit is een graadmeter voor je dat de bekkenbodem vermoeid is .De steunfunctie is op dat moment niet op te vangen. Zoek een bankje op en rust uit. Bij thuiskomt ga liggen met de benen hoog en een dik kussen onder het bekken zodat de druk weggenomen wordt op de bekkenbodemspieren voor een goed herstel!

Dit is een blog-post van

Pien Bongers
Deze blog werd geschreven door Pien Bongers. Ze is oefentherapeut en je kan bij haar terecht voor pre- en postnatale individuele begeleiding gericht op het aanleren van een juiste houding en beweging, toegespitst op activiteiten in het dagelijkse leven. Er worden oefeningen ingetraind om tijdens en na de zwangerschap klachten van bekken, bekkenbodem en rug te verhelpen, te verminderen of te voorkomen.

Populaire blog-posts