De eerste periode na de bevalling kunnen moeders beroep doen op kraamzorg. Zeker nu de ligdagduur in het ziekenhuis korter geworden is, is deze verzorging aan huis belangrijk voor een goede start.
De vroedvrouw volgt jou en je kindje medisch op, maar kan bijvoorbeeld ook de borstvoeding begeleiden en een luisterend oor zijn voor al je vragen en verzuchtingen.
Voor de niet-medische zorgen kan je rekenen op kraamhulp.
De kraamverzorgende helpt je om je baby te leren kennen en op het ritme van je baby te leren leven en geeft nuttige tips rond voeding en verzorging. Hij of zij kan ook broers of zussen opvangen, naar school brengen en mee betrekken bij het hele gebeuren. Het huishouden draaiende houden behoort ook in beperkte mate tot het takenpakket.
De combinatie van vroedvrouw en kraamverzorgende is eigenlijk ideaal, omdat je zo de nodige rust kan nemen om te genieten van je gezin en opnieuw op je plooi te komen.
Praktisch
Kiezen voor een vroedvrouw doe je best al tijdens je zwangerschap, minstens enkele weken voor je uitgerekende bevallingsdatum. De kosten worden door de mutualiteit grotendeels terugbetaald. De grootte van de terugbetaling hangt net als bij alle medische beroepen af van het feit of de vroedvrouw wel of niet geconventioneerd is. Vraag gerust wat in jouw situatie het kostenplaatje is. Vergeet ook niet jouw hospitalisatieverzekering na te kijken. Meer info vind je op www.vroedvrouwen.be.
- Via www.vroedvrouwen.be kan je op zoek gaan naar een vroedvrouw in jouw buurt.
Voor kraamzorg kan je terecht bij een hele reeks kraamzorgorganisaties.
- Om te weten hoe het zit met de tarieven en de praktische afspraken voor het opstarten van de kraamzorg meteen na de geboorte, neem je best rechtstreeks – en tijdig! - contact op met de organisatie van jouw keuze.
- Lees ook zeker je hospitalisatiepolis eens goed na. De meeste mutualiteiten geven namelijk een tussenkomst per uur kraamzorg.
- Wie enkel huishoudhulp wil inschakelen, contacteert best een dienst die poetshulp aanbiedt via dienstencheques.
Kraamzorgorganisaties
Ferm thuiszorg: Opgelet, deze dienst verhuisde op 13/7/22 van Volkstraat 5 naar Berchem. De Kraamvogel is geen kraamcentrum en blijft bereikbaar in de Volkstraat 7! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0800/112 05 |
Kraamzorg – I-Mens 078 15 25 35 een samenwerking van Solidaris, Solidariteit voor het gezin en Sowel |
Antwerpen 03 220 12 40 Herentals 014 28 32 20 Mechelen 015 29 25 70 Turnhout 014 40 3340 |
Villers vzw: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 03 543 92 10 Antwerpen, Borgerhout, Brasschaat, Deurne, Ekeren, Hoevenen, Kapellen, Merksem,Schoten,Stabroek, Wuustwezel |
Dienst voor Gezinszorg De Regenboog vzw Regio Linkeroever 03 210 96 65 Regio Zwijndrecht-Burcht 03 210 96 63 Korian kraamzorg 03 860 70 00 Overwinningsstraat 133-135, 2830 Willebroek Kijk op de site voor een overzicht van alle locaties in de provincie. Vlaams en Neutraal Ziekenfonds regio Lier Antwerpsestraat 145, 2500 Lier 03 431 31 31 Thuiszorg Vleminckveld organiseert in Antwerpen naast kraamzorg ook flex kraamzorg. |
Meer weten? Kom eens langs in de Kraamvogel of bel/mail ons.