Skip to main content

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg

Kraamzorg, iets voor jou?

De thuiskomst met een pasgeboren kindje is heel bijzonder, maar vaak ook een beetje onwennig. Een vroedvrouw en/of kraamverzorgende kan je ondersteunen met zorg en praktische hulp. Zo krijg je na de bevalling als kersverse mama en papa rust en ruimte om te genieten van je baby en zachtjes opnieuw je evenwicht te vinden.

Wist je trouwens dat sommige ziekenfondsen en hospitalisatieverzekeringen kraamhulp deels terugbetalen? Informeer zeker even!

Wat mag je verwachten?

Een vroedvrouw volgt jou en je kindje medisch op, maar kan je bijvoorbeeld ook helpen met de borstvoeding en een luisterend oor bieden. Voor niet-medische zorg kan je rekenen op kraamhulp. De kraamverzorgende:

  • helpt je om je baby te leren kennen en op het ritme van je baby te leven.
  • geeft nuttige tips over voeding en verzorging. 
  • kan broers of zussen opvangen, naar school brengen en mee betrekken. 
  • kan in beperkte mate helpen in het huishouden.

De combinatie van vroedvrouw en kraamverzorgende is ideaal, omdat je zo de nodige rust kan nemen om te genieten van je gezin en opnieuw op je plooi te komen.

Praktisch

Vroedvrouw

Wil je bevallen in het ziekenhuis, dan kies je best rond 24 weken zwangerschap al voor een vroedvrouw. Via www.vroedvrouwen.be vind je een vroedvrouw in jouw buurt.

De mutualiteiten betalen de kosten grotendeels terug. Het bedrag van de terugbetaling hangt af van het feit of de vroedvrouw wel of niet geconventioneerd is. 

Vraag gerust wat in jouw situatie het kostenplaatje is en kijk na wat je hospitalisatieverzekering aanbiedt.  

Kraamverzorgende

Voor kraamzorg kan je terecht bij een kraamzorgorganisatie. Hier vind je een overzicht van Kraamzorgorganisaties in de Provincie Antwerpen.

Neem tijdig contact op met de organisatie van je keuze voor praktische afspraken en informatie over de tarieven. Kijk zeker ook je hospitalisatieverzekering na, want de meeste mutualiteiten en sommige hospitalisatieverzekeringen geven een tussenkomst voor kraamzorg.

Wil je enkel huishoudhulp? Contacteer een dienst die poetshulp aanbiedt via dienstencheques. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.