DE KRAAMVOGEL

Expertisecentrum Kraamzorg Antwerpen,

dé plek waar je welkom bent met al jouw vragen van kinderwens tot kraamtijd

Wat is kraamzorg?

Vroedvrouw en kraamverzorgende

De eerste periode na de bevalling kunnen gezinnen beroep doen op kraamzorg. Deze zorg aan huis is belangrijk voor een goede start.

De vroedvrouw volgt jou en je kindje medisch op, maar kan bijvoorbeeld ook de borstvoeding begeleiden en een luisterend oor zijn voor al je vragen en verzuchtingen.

Voor de niet-medische zorgen kan je rekenen op kraamhulp.
De kraamverzorgende helpt je om je baby te leren kennen en op het ritme van je baby te leren leven en geeft nuttige tips rond voeding en verzorging. Hij of zij kan ook broers of zussen opvangen, naar school brengen en mee betrekken bij het hele gebeuren. Het huishouden draaiende houden behoort ook in beperkte mate tot het takenpakket. 

De combinatie van vroedvrouw en kraamverzorgende is eigenlijk ideaal, omdat je zo de nodige rust kan nemen om te genieten van je gezin en opnieuw op je plooi te komen.

Praktisch

Kiezen voor een vroedvrouw  doe je best al tijdens je zwangerschap, liesft rond 24 weken zwangerschap. De kosten worden door de mutualiteit grotendeels terugbetaald. De grootte van de terugbetaling hangt net als bij alle medische beroepen af van het feit of de vroedvrouw wel of niet geconventioneerd is. Vraag gerust wat in jouw situatie het kostenplaatje is. Vergeet ook niet jouw hospitalisatieverzekering na te kijken.  

Voor kraamzorg kan je terecht bij een hele reeks kraamzorgorganisaties.

  • Om te weten hoe het zit met de tarieven en de praktische afspraken voor het opstarten van de kraamzorg meteen na de geboorte, neem je best rechtstreeks – en tijdig! - contact op met de organisatie van jouw keuze.
  • Lees ook zeker je hospitalisatiepolis goed na. De meeste mutualiteiten geven namelijk een tussenkomst voor kraamzorg.
  • Wie enkel huishoudhulp wil inschakelen, contacteert best een dienst die poetshulp aanbiedt via dienstencheques.

Kraamzorgorganisaties in Antwerpen

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding