7 tips om beter te slapen in tijden van onderbroken nachten
Dat de nachten met een pasgeboren baby onderbroken zijn, daar valt helaas niets aan te doen. Het is dan ook eens zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. We zetten 7 tips op een rijtje om toch beter te kunnen slapen in tijden van slaaptekort.
1. Met gedempt licht en zonder telefoon
Het kan verleidelijk zijn om je telefoon mee naar de slaapkamer te nemen om de nachtvoedingen wat minder eentonig te maken. Alleen heeft die op twee manieren een negatief effect op onze slaap: door het blauwe licht, maar ook door wat we ermee doen. Berichtjes sturen, online shoppen... allemaal dingen waarvan ons brein in actie schiet. Probeer jezelf dus niet té wakker te maken en ga voor gedempt (rood) licht.
2. Het piekerkwartiertje
Merk je dat je de slaap niet kan vatten omdat je ligt te piekeren in bed? Bouw dan bewust overdag een kwartiertje tijd in om een piekerdagboek bij te houden.
3. Onderbroken of niet: slaap is slaap
Het voelt misschien niet altijd zo, maar ook tijdens de korte, losse stukjes slaap ‘s nachts herstellen je lichaam en je brein.
Je lichaam past zich namelijk aan aan jouw behoeftes. Je hormonen helpen hierbij: als je borstvoeding geeft zorgt het hormoon prolactine er bijvoorbeeld voor dat je sneller weer in slaap valt. Wist je dat ook bij partners van borstvoedende moeders dit hormoon 20% stijgt?
4. Weg met de klok
Merk je dat je ‘s nachts maar naar de klok blijft kijken, paniek voelt opkomen omdat je de slaap maar niet kan vatten en je baby misschien zo alweer wakker wordt voor een voeding, dan kan het helpen de wekker gewoon weg te zetten.
5. Het ideale dutje
Overdag een dutje doen kan wonderen verrichten. Een powernapje is het meest verfrissend als het niet langer dan 30 minuten duurt. Slaap je toch langer, dan kom je in een diepe slaapfae terecht en word je slaapdronken wakker. Zet dus ofwel een wekker na 20 - 30 minuten, óf zorg dat je sowieso anderhalf uur (de duur van een volledige slaapcyclus) kan doorslapen.
6. Mama zijn vs zorgen voor je baby
Mama zijn, het is een knop die je niet zomaar kan uitzetten. Weet dat je om een goede mama te zijn, écht niet elke minuut van de dag zelf voor je baby hoeft te zorgen. Vraag je partner, vrienden, familie of kraamhulp om de zorg even over te nemen zodat jij tijd kan maken voor dat dutje van anderhalf uur uit de vorige tip.
7. Sporten, dagritme en voeding
Ook je dagritme kan een grote impact hebben op je slaapkwaliteit. Ga ‘s ochtends bijvoorbeeld zo snel mogelijk naar buiten: het daglicht zorgt ervoor dat je ‘s avonds ook sneller melatonine aanmaakt. Bewegen kan helpen, maar ga niet in de late namiddag of ‘s avonds intensief sporten. Beperk zware maaltijden voordat je gaat slapen.