DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Baby in auto

Zomeren met een baby of peuter, is dat dan vakantie?!

Wat we verwachten van de zomer:
Lange avonden op een terras, avontuurlijke reizen, volop genieten, spontane uitstapjes, kortom: zalig zomeren.

De realiteit met een baby of peuter:
Ziet er blijkbaar iets anders uit. 

Vakantie of reizen met een jong kindje blijkt een stuk heftiger of meer intens dan je misschien had verwacht.
En net op een moment dat je écht toe was aan rust en ontspanning, kan dat tot veel frustratie leiden. 

Het verschil tussen wat je hoopte en nodig hebt, en wat er lukt of niet lukt, kost veel energie. Die frictie haalt je aandacht weg bij de essentie van vakantie of samen reizen; het wordt dan vooral hard werken

Hoe komt dat?

Aan de ene kant wordt ons een plaatje voorgeschoteld van ideale, dromerige vakanties. Uitgestrekte stranden, lange dagen met een boekje aan het zwembad of avontuurlijke hiking trails in de bergen.
En geloof het of niet, in sommige van die beelden lijken mensen hun baby of peuter probleemloos mee te nemen - zonder extra bagage, planning voor dutjes, of avondlijke huilbuien. Euh…

Die beelden zijn overal: sociale media, als promo voor een fantastische, vrijgevochten levensstijl, in kranten- en blogartikels, of als herinneringen van een paar jaar geleden in je eigen foto-overzicht. Het lijkt dus haalbaar, of zelfs een beetje de bedoeling, om je vakantie zo in te richten. Zelfs wanneer je eigenlijk al aanvoelt dat het misschien een tíkje intens is op dit moment…

Aan de andere kant komt de zomer voor veel mama’s en papa’s op een moment dat er héél veel nood is aan rust. Het hele jaar wordt het hard gewerkt, en we leven toe naar die periode met minder tijdsdruk. We hebben rust nodig, ontspanning, meer verbinding met degenen die heel belangrijk zijn in ons leven.  

Zomer van je dromen…

De intensiteit van het leven in een jong gezin stopt niet plots wanneer je je laptop dichtgeklapt of de deur van het werk achter je dichtgetrokken hebt. Je kindjes, inclusief alle noden, onvoorspelbaarheid en praktisch geregel, neem je gewoon mee de zomer in

Dus zelfs wanneer je op een rustige camping, in het hooggebergte of aan een idyllisch zwembad zit, ben je aan het zorgen. Is je aandacht gericht op wat jouw mini-mensjes nodig hebben. Voeding en dutjes en een ietwat veilige omgeving, genoeg te spelen, maar niet overprikkeld, enzovoort enzovoort.

Wanneer je je verzet tegen die intensiteit, zal je vooral gefrustreerd raken. Misschien kijk je met heimwee terug naar zorgeloze zomers, of kan je al niet wachten tot je baby zelf zijn of haar zomerplannen maakt.

Ik neem je even mee naar een vakantie waar je écht van kan genieten, waar je batterijen van opladen, waar je ontspanning kan voelen - ook in deze intense levensfase

Drie tips om je batterijen wél op te laden deze zomer

 • Haal de ‘grote recuperatie’-druk eraf.
  Wanneer je een heel jaar op de tippen van je tenen loopt, ligt er heel veel druk op de schouders van die arme zomervakantie. In die paar weken móet je dan genieten van tijd met elkaar, uitstapjes of reizen. De kans dat je niet echt als herboren terugkomt, wordt dan nogal groot.
  Probeer doorheen het jaar een balans te houden tussen werken, bezig zijn, sociale engagementen, en gewoon… rust. Als je niet uitgeput aan de zomervakantie begint, kan je veel beter aanvoelen wat voor jullie écht vakantie zou zijn…
 • Durf een nieuwe invulling geven aan ‘vakantie’.
  Misschien plan je eenzelfde soort vakantie als voordat je een kindje had. Of ga je uit van de vakanties die je als kind vroeger meemaakte. Maar wanneer je even kan loslaten hoe je vakantie ‘eruit ziet’, en kijkt naar wat je ‘nodig hebt’, kom je misschien uit bij een heel andere vorm!
  Wat heb jij nodig deze zomer? En je andere gezinsleden? Hoe kan je dat vormgeven, op een manier die in je gezin past?

  Je mag daarin veel breder kijken dan een klassieke gezinsvakantie: dingen apart doen, kortere tripjes of net een langere periode om even te kunnen wennen, rustiger en dichter bij huis, voluit op avontuur mét kindjes erbij, …
  Maak een mooie match, vb. tussen de structuur die je wil bewaren voor je kindje en een low pressure vakantie dicht bij huis, of een groots avontuur voor jezelf en daarin meebewegen met je hele gezin.

  (En voordat je met ‘ja, maar…’ begint te strooien: kindjes zijn best flexibel. Je hoeft op reis niet vast te houden aan alle routines van thuis. Zelfs wanneer het eet-, slaap- en speelritme helemaal overhoop raakt, vinden jullie achteraf je thuis-routine wel weer terug.) 
 • Aanvaard de fase waarin je nu zit.
  Makkelijk geschreven, I know, maar wanneer je je verzet tegen de beperkingen van deze (relatief korte) levensfase, kost dat vooral energie.
  Het is nu zo. Met een klein kindje ziet je zomer er anders uit, maar je kan er nog steeds van genieten! Ga terug naar de essentie van vakantie voor jou: wat wil je uit deze vakantie halen? Wat heb je daarvoor los te laten? Wat ga je wél meenemen?

Een zomer om van te genieten!

Zélfs in deze waanzinnige rollercoaster van het leven met jonge kindjes, mag je genieten van vakantie. Kán je genieten van vakantie. Maar misschien ziet dat er anders uit dan je dacht? 

Ga volop op avontuur, en laat een paar ‘moetjes’ of routines los.
Kies voor rust en eenvoud, op een plekje met veel comfort.

Zoek een formule die voor jullie nú werkt (misschien is het volgend jaar alweer anders), zodat je na de vakantie met een opgeladen batterij en een paar fijne herinneringen kan thuiskomen.

Ik wens je een deugddoende zomer vol vrijheid en ontspanning, op een manier die helemaal bij je past!

Jolien - Pasgeboren Moeders - @pasgeboren.moeders

(Liever luisteren dan lezen? Luister naar de podcast van Pasgeboren Moeders op https://spotifyanchor-web.app.link/e/ZERertF0mBb)

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding