Skip to main content

Infant Mental Health en zelfzorg, rust en sociale steun

Geschreven voor ...

ouders
14 juni 2023
Zelfzorg

Deze week is het “Week van de Infant Mental Health” (IMH)

Een bijzondere week waarin extra aandacht wordt geschonken aan de geestelijke gezondheid van de allerkleinsten en  hun ouders. En da’s nodig.

Want er valt zo veel te winnen in de eerste 1000 dagen van een kinderleven. Een veilige hechting tussen ouders en kind is de basis voor een gezonde ontwikkeling, zowel fysiek, mentaal, emotioneel als relationeel. “Optimale groei en ontwikkeling vindt plaats binnen een zorgende relatie” . Volgens de IMH-gedachte staat o.a. de vroege ouder-kind relatie en de hechte relaties die de baby uitbouwt met belangrijke anderen centraal.

Het hechtingsproces is een levensbelangrijk proces en vormt de basis van het sociaal functioneren later. Mensenbaby’s hebben interactie met een volwassene nodig om te kunnen overleven. Een kindje van 2 maanden kan bijvoorbeeld niet zelfstandig naar de koelkast stappen en een glaasje melk inschenken wanneer zijn maagje knort. Maar ook nabijheid en oprechte verbinding zijn belangrijke basisbehoeften voor een baby om zich veilig en geliefd te voelen. 

Wist je trouwens dat de eerste 1000 dagen beginnen in de buik?

Vanaf de conceptie kan je de eerste zaadjes planten voor een hechte relatie met je kindje. Praat tegen je buikbaby of leg regelmatig een hand op je buik. Dit simpel gebaar werkt door tot in de baarmoeder en geeft je baby het signaal dat hij of zij gezien en welkom is.

Aandacht besteden aan het uitbouwen van een hechte relatie met de allerkleinsten is dus absoluut geen overbodige luxe of verwennerij. Sterker nog, jonge kinderen hebben aandacht en nabijheid van een volwassene nodig om tot rust te komen wanneer ze verdrietig of overstuur zijn. En laten we eerlijk zijn, ook wij als volwassenen fleuren op bij een portie oprechte aandacht of een knuffel van onze loved ones.

Het geven van oprechte aandacht is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je na de zoveelste onderbroken nacht moe en minder geduldig bent. Een baby heeft bovendien uiterst gevoelige voelsprieten en  voelt stress en onbehagen bij een verzorger haarfijn aan, als ware het kleine leugendetectortjes.

“De ene stresskip kan de andere stresskip niet tot rust brengen” Binu Singh

Wanneer je je kindje wil coreguleren, dan moet je eerst zelf goed gereguleerd zijn.
Rust is besmettelijk. Hoe meer je investeert in rust nemen en je eigen kopje vullen, hoe makkelijker je kan verbinden met je kindje. Kies er dus voor om enkel de hoogstnodige dingen te doen in het huishouden.

En bovenal: Durf hulp te vragen. (Hoe gek is het om het allemaal alleen te willen doen?). Hulp vragen, hoe moeilijk het soms ook voelt, is slim. Vraag steun aan je omgeving. Schakel de hulp van je buurvrouw in. Stort je hart uit bij een vriendin. Vraag in dat whatsapp-groepje of iemand even kan knuffelen met je kindje terwijl jij een douche neemt.

De mensen rondom je die je graag zien, vinden het net fijn dat ze iets voor je kunnen doen.

Zelfzorg is niet egoïstisch. Kiezen voor rust is niet egoïstisch. Wanneer je rust en ruimte neemt om even tot jezelf te komen en stil te staan hoe het met je gaat, investeer je zowel in je eigen metaal welzijn als dat van je kindje.

Jouw mentaal welbevinden is topprioriteit.