Skip to main content

PEP-talk voor toekomstige ouders

Een inspiratiegids voor het begeleiden van prenatale educatiesessies
Door Habadia el Asjadi, Kim Van Hoof, Maëlle De Coninck, Najua El-Fakeh

Een boek voor ...

zorgpartners
24 februari 2022
map met een titel en tekening foetus

Deze keer een recensie voor onze collega’s: vroedvrouwen die prenatale infosessies willen geven.

Onderzoekers (en vroedvrouw-lectoren) aan KdG Abby, Najua en Maëlle deden de afgelopen jaren onderzoek naar wat ouders echt willen horen tijdens prenatale infosessies, waar ze nu écht nood aan hebben. Ze plozen de literatuur uit en bevroegen heel wat zwangere koppels. De belangrijkste bevindingen vatten ze samen in deze inspiratiegids voor het begeleiden van prenatale educatiesessies.

pep talk

Het is een overzichtelijk boekje geworden, dat samen met een aantal steekkaarten en een poster in een mapje is gestoken zodat je gemakkelijk alles bij elkaar houdt.In het boek lees je in de inleiding een aantal basics: o.a. waar moet je rekening mee houden bij de educatie van volwassenen en wat moet je weten over groepsdynamische processen. Maar ook heel praktisch: wat is een optimale groepsgrootte, hoe bevorder je een groepsgesprek, hoe richt je de ruimte in,…

Daarna krijg je een overzicht van 7 sessies (2 individuele en 5 groepssessies), met in het boek een korte beschrijving van het benodigde materiaal en de manier waarop je de sessie kan aanpakken. Handig zijn de steekkaarten die bij het boek zitten en waarmee je per sessie een geheugensteuntje krijgt om bij je te houden tijdens de les.

Daarnaast zitten er ook een aantal steekkaarten bij met pictogrammen en een poster. Een klein puntje van kritiek, maar het kan ook aan mij liggen : ik snap niet van alle pictogrammen wat ze precies willen zeggen en ik vind het jammer dat er geen uitleg over staat in het boek.

Kortom: een handige tool voor vroedvrouwen die in hun praktijk of in een ziekenhuissetting prenatale infosessies willen organiseren.

Meteen ook nog even meegeven dat wij vanuit De Kraamvogel actief meewerkten aan het samenstellen van een soortgelijk maar veel uitgebreider draaiboek voor het geven van perinatale sessies, en voor een bredere groep van professionals werkzaam in het perinataal werkveld (ook vroedvrouwen, maar tevens groepswerkers, vormingswerkers in de Huizen van het Kind etc). Meer info hierover op de website van Expoo.

En dan ook nog voor wie zich wil bekwamen in het geven van groepssessies volgens het principe van Group Care (medische opvolging en informatie-overdracht in groep): https://groupcarebelgium.be/

Je ziet het: genoeg tools om een kei te worden in het geven van perinatale infosessies!

 

KdG Expert
Uitgeverij en Politeia, 2021
ISBN 978-2-509-04014-5