DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

omdat ze leven

Recensie: Omdat ze leven, het verhaal van jou en alle kinderen die ik nooit heb gehad - Brecht De Backer

Meestal recenseren we eerder informatieve boeken, deze keer mochten we nog eens een echt ‘lees’boek recenseren. En wat voor één!

Brecht De Backer beschrijft in dit boek haar pogingen om haar kinderwens te vervullen als alleenstaande, lesbische vrouw. Van pleeg- en co-ouderschap tot speeddaten met wensouders: er komen heel wat vormen van ouderschap aan bod.

Dit boek geeft een naam aan de kinderen die hadden kunnen leven als dingen anders waren gelopen. Het geeft niet alleen een aangrijpend beeld van de soms moeilijke weg naar het vervullen van een kinderwens, maar ook van de discriminatie waar queer personen in onze maatschappij nog steeds op botsen. Soms subtiel, soms heel opvallend aanwezig.

De hoofdstukken worden afgewisseld met intermezzo’s over de kwantumtheorie. Die zijn soms wat moeilijker te lezen, maar de essentie wordt wel duidelijk: bij elke situatie waarbij meer dan één uitkomst mogelijk is, wordt iedere uitkomst verwezenlijkt in een nieuw universum, alleen kunnen wij er maar eentje waarnemen. Het klinkt als science fiction, maar er wordt wel degelijk wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Deze theoretische intermezzo’s komen wel steeds mooi samen met het verhaal van Brecht zelf.

Ze schrijft het op een prachtige manier, vol emotie, en ik las meermaals alinea’s opnieuw, om ze in me op te nemen en te onthouden. Zoals deze:

“Je sliep en terwijl ik je warme ademhaling met precieze regelmaat in mijn nek voelde blazen, dacht ik aan alle kinderen die ik nooit heb gehad. (…) Als er meer is dan dat wat ik ken, bestaan zij misschien wel in een andere werkelijkheid dan deze. Het troost me te denken dat al de kinderen die ik nooit heb gehad elders door mij gekoesterd worden. Alle keren dat ik afscheid nam van mijn kind, kreeg een andere ik mijn kind misschien wel. Ergens, door een scheur in ruimte en tijd, houden al mijn ikken van al mijn kinderen.”

Een absolute aanrader vol herkenning voor zij bij wie de weg naar het vervullen van hun kinderwens niet zonder obstakels is, voor wie worstelt met het ‘anders-zijn’ in een heteronormatieve maatschappij, of voor iedereen die wil weten en voelen hoe anderen dit ervaren.

“Anders, en trots om anders te zijn. Anders, luidkeels anders, totdat anders normaal is.”

Uitgeverij atlas contact, 2022
ISBN 9789045042930

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding