DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Boekrecensie: Het is niet met jou begonnen - Mark Wolynn

Boekrecensie: Het is niet met jou begonnen - Mark Wolynn

Een boek voor professionals deze keer. Hoewel iedereen er baat bij zou kunnen hebben, maar niet per se in de perinatale periode. Waarom wij het dan recenseren? De laatste jaren is er veel aandacht voor Infant Mental Health en de perinatale mentale gezondheid van de ouders. Trauma, hechting, etc zijn daarbij onderwerpen waar we meer en meer mee bezig zijn.

Het onderwerp van dit boek leunt daar dicht bij aan. Niet voor niets is de ondertitel: “de erfenis van familietrauma”. Wat in de generaties vóór ons gebeurde, heeft een invloed op wie we zijn en hoe we zelf moederen of vaderen, en ook op hoe ons kind zich voelt… Beetje straffe beweringen misschien, maar lees dan zeker het boek: in het eerste deel wordt dit allemaal wetenschappelijk onderbouwd. Dat maakt het zo interessant. Met de ontwikkelingen de laatste jaren in de studie van de epigenetica, DNA, invloed van stress en hormonen op de hersenontwikkeling en genexpressie overgedragen via de eicel en de spermacellen, zijn er veel nieuwe inzichten in de mechanismes hoe dit werkt. Fascinerend.

In de volgende delen worden heel veel voorbeelden gegeven én wordt er een methode meegegeven waarmee je kan ontdekken of er invloed is van familietrauma. En ook wat je er dan mee aan moet en hoe. Geen hocuspocus maar het beseffen, erbij stilstaan en in gedachten connecteren met familieleden wiens pijn je zelf meedraagt, kan al heel wat veranderen.

Het boek doet echt nadenken. En voelen. Hoewel het overweldigend kan lijken dat je zelf, én je kinderen, familietrauma kunnen meedragen, toch is het boek ook hoopvol in de zin dat je er vrij eenvoudig iets aan kan doen!

Dus professionals die geregeld werken met mensen werken in een coachende of therapeutische context: lees dit zeker en haal eruit wat er voor jou en je cliënten inzit.

Maar gewoon ook voor iedereen die interesse heeft in de invloed van vorige generaties op je eigen leven en dat van je kinderen, of het vermoeden heeft dat er nog wel iets speelt: het is een aanrader!

Uitgeverij AnkhHermes - VBKU, 2022

ISBN 9 789020 219401

Recensie door Saskia

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding