DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Boekrecensie

Boekrecensie: Imposter moeder – Hanan Challouki

Hanan beschrijft in dit boek hoe ze zich als moeder van haar eerste kind heel onzeker kon voelen. Een gevoel dat bijna alle moeders zullen herkennen! Ze noemt zichzelf Imposter moeder, naar het impostersyndroom: het gevoel dat je elk moment door de mand kan vallen.

Natuurlijk doet ze’t wel goed, zoals alle mama’s dat doen op hun eigen manier, in hun eigen familie en met hun eigen culturele achtergrond.

Hanan schrijft over in verschillende delen over zwanger worden en haar zwangerschap, bevalling, de kraamperiode, 3 maanden postpartum, een half jaar na de bevalling en dan over een jaar later. Ze schrijft in korte stukjes die op zichzelf te lezen zijn (waardoor je als vermoeide mama telkens een stukje kan lezen zonder de draad te verliezen) en met veel mededogen voor zichzelf en alle mama’s van de wereld!

Heel mooi is de centrale rol die haar eigen moeder, yemma, krijgt in haar verhaal. We lezen ook over een warme grote familie en een lieve man. Ook zussen, schoonzussen en schoonmoeder staan haar bij met raad en daad. Het wordt duidelijk dat Hanan in een warm nest baadt. Ook mooi om over de heel herkenbare zorgen te lezen, over de commentaar van de omgeving maar uiteindelijk toch je gevoel volgen. Al is dit met vallen en opstaan en stress en schuldgevoelens.

Hanan schrijft al in de inleiding: “Maar toen ik moeder werd, wilde ik het allerliefst zwijgen. Omdat ik opeens angst had om het verkeerde te zeggen en er genadeloos op afgerekend te worden”. Jammer genoeg klopt dit voor veel mama’s. De druk van onze maatschappij om alles perfect te doen, is zó aanwezig. Een boek zoals dit kan (toekomstige) mama’s helpen om te relativeren en zich minder alleen te voelen met al hun twijfel.

Mama’s: jullie doen dat goed!

Uitgeverij Lannoo, 2023 - ISBN 978 94 014 8824 4

Recensie door Saskia

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding