DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

5 Vlaamse proeftuinen perinataal veerkracht ondersteunend groepsaanbod in een Huis van het Kind 

5 Vlaamse proeftuinen perinataal veerkracht ondersteunend groepsaanbod in een Huis van het Kind 

Een hele mondvol hé, deze titel!  

Eind 2022 kreeg de Kraamvogel een nieuw project toegewezen. Eentje anders dan anders want in plaats van de provincie Antwerpen werd het werkveld deze keer verruimd tot Vlaanderen. Pionieren zit in het DNA van de Kraamvogel en dus begon ons bloed wat sneller te stromen.  

Vanuit de aanbevelingen van het Vlaams Expertisenetwerk Perinatale Mentale Gezondheid zorgt het Agentschap Zorg en Gezondheid voor éénmalige middelen. Samen met Opgroeien en Expoo,  rollen we in 5 verschillende Huizen van het Kind structureel groepsaanbod voor zwangeren uit. De klemtoon ligt daarbij ook op het ondersteunen van veerkracht in deze transitietijd voor aanstaande ouders. 

Domo Antw logo Huis van het Kind

We organiseerden een Vlaamse klankbordgroep en bespraken een plan van aanpak. De eerste check-in vraag lag voor de hand: van welk woord in de titel van de proeftuin ga je het meeste “aan”? Perinataal. Veerkracht. Ondersteunend. Groepsaanbod. Huis van het Kind. Mooi hoe de antwoorden een diversiteit en gelaagdheid in expertise en motivatie van de leden reflecteerde.  

We kregen de eer om 5 proeftuinen te kiezen. Dat deden we uiteraard niet alleen. Samen met de klankbordgroep selecteerden we een longlist, vervolgens een shortlist en luisterden naar 10 bevlogen pitches van evenzoveel Huizen van het Kind. Jammer dat kiezen ook altijd een beetje verliezen is.   De Huizen van het Kind Blankenberge-Zuienkerke, Antwerpen-Noord Pothoek, Vilvoorde, Menen, Geraardsbergen staan ondertussen in de startblokken om na de zomer te starten met groepsaanbod voor zwangeren in hun Huizen van het Kind. Met zijn allen gaan we ook aan de slag in een lerend netwerk zodat we expertise, ups en downs kunnen delen.  

We mogen rekenen op de enthousiaste medewerking van onze collega’s van de expertisecentra kraamzorg en heel wat partners uit het perinataal werkveld. Er ligt ook heel wat klaar om mee te werken. De basis is het perinataal draaiboek. Waar kansen liggen, verbinden we met Born in Belgium, Group care en de initiatieven rond geestelijke gezondheid: “alleen ga je sneller, samen raak je verder”. 

Benieuwd naar hoe we het stellen op onze reis of wil je meereizen tot eind 2024? Schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.  

Groet,  

Veerle Decorte en Saskia Van Besauw 

Om verder te lezen ...

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding