Skip to main content

Doorbreek de cirkel.

Waarom opvoeden over jezelf gaat
Door Miloe van Beek

Een boek voor ...

ouders
25 augustus 2023
kaft in geel roze en rood doorbreek de cirkel

Het nieuwste boek van Miloe van Beek bleef maar verschijnen op mijn LinkedIn feed en het duurde even voordat ik de link legde naar “de Club van de Relaxte Moeders”. 

Van de verschillende ouders begon mijn Voice Dialogue hart sneller te slaan: de verwachtingsvolle ouder, de worstelende ouder, de gladstrijkouder, de machteloze ouder(!) om er maar een paar te noemen. Ik mocht zelf al leren over mijn ouderschap van een aantal experten die aan bod komen: Phoenix opleidingen, Jakob van Wielink, Els van Steijn.  

Al werd ik getriggerd door de verschillende deskundigen die Miloe aan het woord laat, ik werd het meeste geraakt door de eerste pagina’s en het verslag van haar eigen zoektocht: “Niemand is ooit de enige en we zijn allemaal zoekende. We laten het alleen zelden zien.” 

Je leest wat het boek niet is: “geen quick fix of stappenplan met oplossingen.” Het is ook nadrukkelijk géén opvoedboek volgens de auteur, maar “een oproepboek. Een aanmoediging om naar binnen te kijken in plaats van naar buiten, om zo je eigen kinderen beter te kunnen zien, horen en voelen.” 

De eerste 1000 dagen van jouw kind roepen bij jou ook op hoe jij die eerste 1000 dagen zelf beleefde.  Hoe (on)veilig jouw hechtingspatroon vorm kreeg, jouw relatie met jouw moeder en vader, het idee van de maakbare maatschappij waarin we nu leven, de aanleg van jouw kindje… al deze factoren zijn mogelijks een steun of een last voor prille ouders.     

Ik wens het iedere volwassene toe om deze reis naar binnen al te maken bij de start van een zwangerschaps- of kinderwens. Wat had jij gewild en had je nodig toen jij kind was? 

Het boek van Miloe gaat je voor en biedt je met de pagina’s “en nu jij” ook handvatten om aan die reis te beginnen. Ik gun het je dat je deze vragen niet alleen invult maar ook bespreekt met jouw partner, een goede vriend of jouw vroedvrouw. 

En weet dat als al die ouders (of maar eentje) in je zich beginnen roeren, je welkom bent in de Kraamvogel voor een “zorgen en twijfels”  gesprek.  

Ze mogen er allemaal zijn en hebben je allemaal iets te vertellen. We ontdekken het graag samen met jou.  

Uitgeverij Kosmos 
VBK Uitgevers België 
ISBN 9789043928519 


Ook interessant om te lezen?