Skip to main content

Het Lange Antwoord

Door Anna Hogeland

Een boek voor ...

ouders
05 oktober 2023
kaft van het de roman het lange antwoord

Meestal recenseren we hier bij De Kraamvogel informatieve boeken. Deze keer een roman. Niet zo lang geleden zat in onze mailbox een mailtje van een mama die een miskraam had gehad en door dit boek zo geraakt was en er zo’n troost uit had geput, dat ze ons vroeg het te recenseren. Ze hoopte andere vrouwen evenveel kracht en troost te bieden als zij eruit had gehaald, door het boek meer bekendheid te geven. Op die vraag gingen we graag in.

Het verhaal is dat van Anna, en met haar dat van andere vrouwen. Allemaal vrouwen die op één of andere manier werden geconfronteerd met het verlies van een kind. Miskraam, abortus, eiceldonatie, liefde, de verhouding tussen vrouwen: dit komt allemaal aan bod in de verhalen van Anna zelf, dat van haar zus en diverse andere vrouwen die ze tegenkomt en die hun verhaal aan haar vertellen.

Het is een mooi boek waarin verschillende verhalen met elkaar verweven, met Anna en haar eigen verhaal als link. Er komt verdriet in voor, maar ook moed, troost, de zon die na de regen toch nog schijnt,…

Ik kan me voorstellen dat dit boek troost biedt als je iets soortgelijks hebt meegemaakt. Een gevoel van herkenning, niet alleen zijn. Een gevoel van hoop.

Ik hoop mee met de mama die ons dit boek aanbood, dat anderen er ook hoop en troost in kunnen vinden.

Uitgeverij De Geus
ISBN 9 789044 547092

Recensie door Saskia