Skip to main content

Het DNA van Kinderarmoede

Wat is het en wat doe je eraan?
Door Peter Adriaenssens & Noël Slangen

Een boek voor ...

zorgpartners
25 januari 2024
kaft Het DNA van Kinderarmoede

Met veel interesse las collega Saskia dit boek. In De Kraamvogel werken we nl. met en voor iedereen, ook de meest kwetsbare (toekomstige) ouders in onze maatschappij. We proberen op onze manier een bijdrage te leveren aan de bestrijding van gezinsarmoede en bijkomende kwetsbaarheden. In dit boek wordt de focus gelegd op de kinderen, maar natuurlijk is daar steeds een heel gezin rond betrokken.

Het boek geeft inzicht in wat het betekent om zwanger of mama/papa te zijn en tegelijk in armoede te leven. Wat er dan in je omgaat, wat er in je hoofd zit, waar je aandacht naartoe gaat.Je leest hoe armoede vaak al in de baarmoeder begint en hoe armoede het lastiger maakt om te moederen of vaderen.Je leest over de invloed van armoede op de hersenontwikkeling, en wat gezond wonen of kinderopvang kan bijdragen.

Verder lees je wat jouw bijdrage zou kunnen zijn om kinderarmoede tegen te gaan: wat kan een gemeentebestuur doen, een leraar, een vrijwilliger, een arts, een hulpverlener, een politicus etc. Tussendoor worden een aantal good practises beschreven die ter inspiratie kunnen dienen.

Het is vlot leesbaar geschreven, in verschillende korte inzichtelijke hoofdstukken, doorspekt met quotes die uit het leven gegrepen zijn.

Een aanrader voor wie wil begrijpen wat het betekent voor een kind en voor ouders om in armoede te leven, en hoe de maatschappij zou kunnen bijdragen aan het uitroeien van kinderarmoede

Uitgeverij Davidsfonds, 2023
ISBN 9 789022 340660