DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Ouders onder hoogspanning

Boekrecensie: Ouders onder hoogspanning - Marie-Anne Vanderhasselt

Ik hoorde de lezing van Marie-Anne over ouders onder stress op het Expoo-congres in het najaar. Ik was zo geboeid dat ik graag haar boek wilde lezen en hier wilde voorstellen.

Marie-Anne is klinisch psycholoog en prof aan de UGent, maar bovenal ook moeder van 3 jonge kinderen. Daardoor weet ze als geen ander hoe hectisch en stresserend het leven als ouder van jonge kinderen kan zijn.

In het boek legt ze heel eenvoudig uit wat stress is. Dit doet ze door een vergelijking te maken van de betrokken hersendelen met een matroos in een kraaiennest, een stuurman en een scheepslogboek. Zo wordt meteen heel duidelijk wat er gebeurt als je stress krijgt: je matroos gaat aan het roepen, de stuurman kijkt in het logboek of hij deze situatie eerder tegen kwam en stuurt eventueel bij. Natuurlijk kan er vanalles misgaan: die matroos roept te vaak, de stuurman krijgt het er van op z’n heupen en luistert niet meer, enz.

Ze put uit onderzoeken, maar doorspekt alle hoofdstukken met levenechte voorbeelden: situaties die je als ouder vaak herkent. Je komt te weten hoe het dan komt dat je reageert zoals je doet, ook als dit eigenlijk niet is wat je wou.

Elk hoofdstuk eindigt met een ‘take home message’ en een stukje ‘hoe ga je ermee aan de slag’. Zo kan je achteraf nog snel terug kijken en iets opzoeken, zonder terug het hele boek te lezen.

Het laatste hoofdstuk gaat over stress aanpakken. Hoe kom je tot rust? Wat is nu eigenlijk de rol van de vagus, waar je tegenwoordig zo vaak over hoort? Wat kan je er zelf aan doen?

Fijn boek! Een aanrader voor elke ouders die wel eens stress ervaart (elke ouder dus 😉) en graag weet hoe dit allemaal werkt in onze hersenen én wat we eraan kunnen doen.

Boekrecensie door Saskia

Uitgeverij El Tigre publishing
ISBN 9789464663105

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding