DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Twee boekentips vol herkenbare en eerlijke verhalen voor jonge ouders

Twee boekentips vol herkenbare en eerlijke verhalen voor jonge ouders

Als je op zoek bent naar eerlijke en herkenbare verhalen over het ouderschap, zijn deze twee boeken misschien wel iets voor jou.

Saskia las het boek 'De vrouw in de moeder', het derde boek van vroedvrouw Uwe Porters. Deze keer gaat het over het ontdekken van jezelf, het terugvinden van jezelf als vrouw als je moeder geworden bent.

Natuurlijk ga je als vrouw aanvankelijk volledig in je rol van moeder staan wanneer je een kindje krijgt. Maar je blijft ook zus, collega, dochter, vriendin en vul-zelf-nog-maar-in, maar bovenal ook partner als je je kindje in een relatie krijgt.

Uwe schrijft over matrescentie: de geboorte van een moeder, samen met de geboorte van haar kindje. Je leest ook over de invloed van hormonen, en over hoe je je eerst een oermoeder voelt. Maar gaandeweg voel je dan toch ook dat je misschien jezelf, je identiteit naast het moederschap, wat kwijt bent geraakt…

De nadruk komt in het boek dan te liggen op je relatie, en de rol van seksualiteit. Kan je als moeder nog wel een sensueel en seksueel wezen zijn? Hoe komt het dat je ‘het’ even niet meer voelt? En hoe komt dat terug?

Het boek is tegelijk een aanklacht tegen wat onze maatschappij ons voorschotelt. Een moeder lijkt geen seks meer te mogen hebben. Maar niets is minder waar…
Je leest het heel persoonlijk relaas van Uwe, het verliezen van haar vrouwelijke sensuele identiteit en het terugvinden ervan.

Zeer inspirerend en herkenbaar voor moeders van jonge kinderen die zichzelf willen terug vinden in al hun vrouwelijkheid naast het moederschap.

Paulien las het boek 'Ongefilterd moederschap' van Lorentia Veppi. 

"Ik kende Lorentia al een hele tijd van haar TikTok-account, waar ze op een hele humoristische manier ouders vroeger en nu vergelijkt.

Lorentia schrijft zoals ze praat, en tijdens het lezen hoorde ik haar in gedachten bijna praten. Het boek komt dus zeker oprecht over. Alleen, waar ik haar humor in video wel kan smaken, vind ik het bij momenten toch wat moeilijker op papier.

Dat neemt niet weg dat Lorentia ook hele rake en kwetsbare thema’s aanhaalt zoals de lat waar ouders vandaag aan lijken te moeten voldoen, de impact van het moederschap (én sociale media) op haar zelf- en lichaamsbeeld en de eenzaamheid waarmee het ouderschap soms gepaard gaat. Ze toont ook hoe tegenstrijdig het ouderschap kan zijn: de ene dag heb je het gevoel dat je net zoals vroeger nog steeds met vriendinnen kan gaan lunchen, de andere dag voel je je onnoemelijk eenzaam tussen de luiers en duploblokken.

Het is daarbij belangrijk om te weten dat dit Lorentia’s eigen verhaal is, geen objectieve informatie. Dat pretendeert ze overigens ook niet, maar maakt wel dat ik dit boek niet zou aanraden aan een prille zwangere. Wie zelf al kniediep in het ouderschap zit, kan misschien wél herkenbaarheid vinden in haar verhaal, en het zal voor iedereen anders zijn welke delen herkenbaar zijn. Als mama van een driejarige met een stevig temperament kan ik me zelf alvast zeker herkennen in de situatie van de woedeaanval in de supermarkt waarbij de commentaar van anderen niet altijd helpend is.

Een klein puntje van kritiek: als je als auteur  – heel terecht – aanhaalt dat je als ouder bedolven wordt onder de ongevraagde meningen van anderen en hoeveel onnodige stress en schuldgevoelens dat kan veroorzaken, leest het voor mij wat wrang dat ze zelf ook heel duidelijk laat weten wat ze vindt over ouders die lang borstvoeding geven, bevallen zonder epidurale verdoving of hun kind ‘te veel’ verwennen.

Al bij al een vlot leesbaar persoonlijk verhaal dat zeker ook heel toegankelijk is voor wie niet vaak leest of graag in stukjes en beetjes leest."

De vrouw in de moeder - Uwe Porters - Uitgeverij Vrijdag - ISBN 9 789464 342000

Ongefilterd moederschap - Lorentia Veppi - Uitgeverij Lannoo - ISBN 9 789401 432221

Om verder te lezen ...

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding