Skip to main content

Oefenbaby

Real Care Baby

Heb je een kinderwens, maar word je niet zwanger? Heb je vragen over het ouderschap of twijfel je of je (nog) wel een kindje wil? Wij staan klaar om naar jou te luisteren. Maak gerust een afspraak!

Je kan bij ons een real care baby of oefenbaby ontlenen en ontdekken wat het voor jou betekent om dag en nacht voor een baby te zorgen.

Ook voor het uitlenen van een zwangerschapsbuik kan je bij ons terecht.

Wat is een real care baby?

Een real care baby is een pop die op willekeurige tijdstippen om aandacht en zorg vraagt. De oefenbaby huilt, heeft fles- of borstvoeding nodig of een propere luier, moet af en toe een boertje laten en wil getroost en gewiegd worden. Net echt.

We lenen de real care baby uit in samenwerking met Fara. Meer informatie en filmpjes over de real care baby vind je op hun website.

Waarom zou je een oefenbaby ontlenen?

Door enkele dagen en nachten voor een oefenbaby te zorgen, ontdek je welke invloed een baby heeft op je dagelijkse leven.

 • Hoe voelt het om dag en nacht voor een baby te zorgen?
 • Wat vind je fijn, en wat vind je minder prettig?
 • Wat verloopt er vlot en waar loop je tegenaan?
 • Hoe ga je om met het huilen?
 • Wanneer kan je hulp gebruiken?
 • Wie kan je helpen?

Met deze inzichten kan je je beter voorbereiden op de komst van je kindje, of inschatten of je al toe bent aan het ouderschap.

Een oefenbaby is geen test die bepaalt of jij een bekwame ouder bent of niet. Het gaat enkel om de ervaringen die je opdoet. Tijdens een open gesprek voor- en achteraf, horen we graag hoe het voor jou was.

Heb je na de ontlening nog vragen, dan zoeken we je graag met jou verder naar gepaste ondersteuning.

Wie kan een oefenbaby ontlenen?

We lenen de real care baby uit aan

 • Vrouwen en gezinnen die graag willen ontdekken hoe het is om voor een baby te zorgen voordat ze zwanger zijn.
 • Zwangere meisjes en vrouwen die willen oefenen.
 • Scholen, in het kader van ervaringsgericht leren. Voor leerlingen uit de laatste graad van het middelbaar hebben we een bijzonder real care baby project voor het schooljaar 2023 - 2024. We nemen hen mee in de impact van het ouderschap op je leven en de eerste duizend dagen van een baby.
 • Specifieke projecten. We bespreken dit per case.

Hoe kan je een oefenbaby ontlenen?

 1. Heb je eerst graag wat meer praktische informatie? Stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op het telefoonnummer 03 238 11 00.
 2. Wil je graag aan de slag? Maak een afspraak voor een voorbespreking. Het ontlenen van een oefenbaby vraagt een oprecht engagement en we trekken dan ook graag de nodige tijd uit om je goed te informeren. Een afspraak maken kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het telefoonnummer 03 238 11 00.
 3. Tijdens de voorbespreking leggen we je uit hoe de baby werkt en oefenen we samen met jou. Daarna kan je de oefenbaby mee naar huis nemen en start jouw avontuur.
 4. Breng de real care baby of zwangerschapsbuik maximaal vijf dagen later terug. We blikken samen terug op jouw ervaringen.

Tarief

 • Individuele ontlening: 40 euro per baby of zwangerschapsbuik voor vijf dagen, met een voor- en nabespreking bij De Kraamvogel. We hanteren een sociaal tarief van 15 euro.
 • De betaling gebeurt na de voorbespreking, voordat je de oefenbaby mee naar huis neemt. Je betaalt contant een waarborg van 150 euro, die we meteen teruggeven als je de oefenbaby in dezelfde staat terugbrengt. Bij een sociaal tarief bespreken we de hoogte van de waarborg in onderling overleg.
 • Onderwijs en andere projecten: neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.op met ons om de mogelijkheden te bespreken.