DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Recensie: Gelijk goed beginnen – Tessa Roseboom

Nadat we hier in De Kraamvogel Tessa Roseboom al meerdere keren hoorden praten op diverse symposia en haar boek ‘De eerste 1000 dagen’ lazen, waren we verheugd de publicatie van haar nieuw boek te mogen recenseren! 

42AEFC2E 1F81 4D68 9F54 B9C292AFDAAE

De ondertitel is ‘Succesvol bouwen aan de basis voor gezonde generaties’. En dat is wat je doet door aandacht te besteden aan de eerste 1000 dagen van een kind: vanaf conceptie tot aan de leeftijd van 2 jaar. Dat wil niet zeggen dat de tijd erna van geen belang meer is, maar heel veel gebeurt er in die eerste periode: een kind ontwikkelt zich van bevruchte eicel tot hulpeloze baby tot een ondernemende peuter van 2. De hersenen ontwikkelen zich razendsnel in deze periode en patronen worden nu al ‘ingesleten’. Een kind dat opgroeit in moeilijke omstandigheden zal andere hersenverbindingen tot stand brengen dan een kind dat liefdevol in een veilige omgeving kan groot worden.

Het boek is opgedeeld in een aantal onderdelen. In het eerste deel wordt heel duidelijk uitgelegd waarom die eerste 1000 dagen zo belangrijk zijn. De situatie in Nederland wordt geanalyseerd: Tessa is nl. Nederlandse. Misschien wat minder to-the-point voor de Vlaamse lezers, maar toch ook altijd interessant om te kijken wat er over de grens gebeurt om daaruit ook lessen voor onze situatie te trekken.

In het volgende deel gaat het over wat de omgeving kan bieden om te bouwen aan een goede basis. Tessa bespreekt de rol van voeding, gezondheid, veiligheid, liefde en stimulatie. Allemaal gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken en inzichten.

In het laatste deel komt alles samen en wordt besproken hoe we kinderen dan een zo goed mogelijke levensstart kunnen geven. Samenvatten wordt alles in een mooi overzicht gepresenteerd, waar meteen ook in één oogopslag duidelijk wordt dat er heel wat is waarmee professionals in de geboortezorg en zorg rond de eerste levensjaren ouders kunnen ondersteunen, maar ook dat onze overheid een verantwoordelijkheid draagt en de juiste keuzes moet durven maken.

Kortom, dit boek zou verplicht leesvoer moeten zijn voor elke professional die werkt met zwangere gezinnen en met gezinnen met kinderen die jonger zijn dan 2 jaar!

 

Uitgeverij deTijdstroom
ISBN 978 90 5898 3466

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding