DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Boekrecensie

Boekrecensie: De eerste 1000 dagen - Tessa Roseboom

Wij lazen de tweede druk van dit onmisbaar boek voor iedereen werkzaam in de perinatale zorg. Tessa vulde deze herziene versie aan met nieuwe inzichten en mooie duidelijke illustraties.

We recenseerden reeds haar ander boek: Gelijk goed beginnen. Beide boeken vullen elkaar aan: waar Gelijk Goed Beginnen vooral laat zien hoe de kennis rond het belang van de eerste 1000 dagen in de praktijk kan geïmplementeerd worden, lees je in dit boek over de wetenschappelijke evidentie.

Heel fijn is dat je per hoofdstuk het belang leest vanuit telkens een ander oogpunt: vanuit de biologie, vanuit de kinder- en vanuit de volwassen geneeskunde, vanuit maatschappelijk perspectief, vanuit de verloskunde etc.

Het boek leest heel vlot, mede door de vele illustraties, de getuigenissen van hoogleraars en doordat het in korte duidelijke hoofdstukjes verdeeld is. Tegelijk is er een grondige wetenschappelijke fundering.

Het boek toont op alle manieren aan dat we als professional écht massaal moeten inzetten op die eerste 1000 dagen: de periode van de conceptie tot het kind 2 jaar is (en daarmee willen we niet zeggen dat het daarna allemaal niet meer nodig is…)

Kinderen die in minder gunstige omstandigheden ontwikkelen in de buik en/of in een kwetsbaar gezin opgroeien, lopen een pak meer risico’s op lichamelijke en psychische klachten. Gelukkig is het boek niet fatalistisch of deterministisch: we lezen ook duidelijk dat met veel liefde, begeleiding en de juiste omkadering er zo’n klimaat kan gecreëerd worden waarin alle kinderen de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen.

Kortom: samen met Tessa’s andere boek (Gelijk goed beginnen) zijn deze boeken “verplicht leesvoer” 😉 voor iedereen in de perinatale zorg én voor onze beleidsmakers!

Uitgeverij Boom|deTijdstroom

ISBN 978 90 5898 33 36

Recensie door Saskia

Om verder te lezen ...

 

 

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding