Skip to main content

Geacht lesbisch paar

Door Mashall van Basten Batenburg

Een boek voor ...

ouders
22 september 2023

Naar aanleiding van de Antwerp Pride namen we onze boekenkast  nog eens onder de loep. Wat bleek: er bestaan niet zo ongelooflijk veel boeken over het thema LGBTQ+ ouderschap, en sommige boeken zijn best gedateerd, bijvoorbeeld door veranderingen in de wetgeving. Daarom gingen we op zoek naar een frisse wind over dit thema, en zo kwamen we bij dit boek terecht.

‘Geacht lesbisch paar’ is een persoonlijk verhaal en legt de focus op de emotionele weg naar het ouderschap die Mashall en haar partner Sanne aflegden. Het is geen informatief boek met praktische info en daarom niet per se een aanrader als je een kinderwens hebt en alle opties wil verkennen. Het is wél een aanrader als je in een traject zit of een kindje hebt en op zoek bent naar herkenning.

Mashall schrijft heel eerlijk over alle twijfels en zorgen twijfels en zorgen die haar positie als niet-zwangere moeder - waar ze niet zelf voor koos - met zich meebrengt. Eén van de vele clichés die lesbische koppels te horen krijgen: ‘wat een geluk dat jullie twee vrouwen zijn, als zwanger worden bij de ene niet lukt, is er altijd de andere nog’ of ‘jullie kunnen tenminste de last verdelen’. Mashall toont in dit boek hoe pijnlijk deze clichés zijn als zwanger worden niet lukt, en hoe je die last de hele zwangerschap van je partner lang met je meedraagt.

Mooi om te lezen is ook dat ze regelmatig haar mening bijstelt. Zo bleek de screening door de maatschappelijk werker waar ze enorm tegenop zag uiteindelijk net een waardevol gesprek te worden met iemand met ervaring met hun situatie, die de juiste vragen stelde, waardoor ze naar huis konden vertrekken met het gevoel dat ze de juiste keuzes hadden gemaakt.

Het boek is geschreven in korte hoofdstukjes, wat het vlot leesbaar maakt. Het enige minpunt voor mij was de schrijfstijl: die vond ik soms wat moeizaam, door de vele bijvoeglijk naamwoorden en metaforen. Dat neemt gelukkig niet weg dat het een mooi, emotioneel boek is dat enorm veel herkenning kan bieden.

Uitgeverij Palmslag, 2022
ISBN 978 94 932 4543 3