DE KRAAMVOGEL

... voor zorgverleners

Expertise Perinatale Zorg

Boekrecensie: Zonder verwachting - Eveline Broekhuizen

In dit boek vertelt Eveline hoe haar kinderwens ontstond. Kinderen willen of niet, zo zwart-wit wordt het vaak voorgesteld maar is het niet, leerden we ook al in dit boek. In Evelines geval werd haar kinderwens mee vormgegeven door een auto-ongeval dat ze als 26-jarige meemaakte.

Wanneer Eveline en haar vriend Marcel de stap zetten om ‘aan kinderen te beginnen’ blijft een zwangerschap uit. Eveline vertelt in dit boek heel mooi wat al die teleurstellingen met haar doen. Samen met haar partner kiest ze er heel bewust voor om een aantal jaren te wachten voordat ze aan een fertiliteitsbehandeling beginnen, om regelmatig pauzes in te lassen. En toch:

“Nu zie ik dat je de impact van alle behandelingen niet kunt ontlopen. Al ga je er nog zo bewust mee om. Het zal impact maken, je gaat jezelf en je ongezonde patronen tegenkomen, het zal pijn doen en verdrietig zijn. Daar kan ik niet onderuit. Daar kan ik niet meer omheen.”

Eveline omschrijft hoe een onvervulde kinderwens een impact heeft op alle aspecten van je leven. Op je relatie en de intimiteit tussen jezelf en je partner. Op vriendschappen met vriendinnen die wél kinderen hebben. De kwetsende opmerkingen die je soms krijgt. De impact op je job. Op je lichaam. Daarbij gaat ze ook buiten de medische weg op zoek naar oplossingen, onder andere in yoga, haptonomie en familieopstellingen.

Het lijkt soms gemakkelijk om je eigen situatie te bagatelliseren. Andere mensen hebben het misschien nóg zwaarder: ze hadden meerdere miskramen, een langdurig IVF-traject… en dan voelt het al snel alsof jouw verdriet geen plaats mag krijgen. Soms zijn we geneigd om ons verdriet te proberen omzetten in kracht: what doesn’t kill you makes you stronger. Eveline vertelt op een aangrijpende manier hoe ze leerde het verdriet wél toe te laten.

“Ik besef dat er meer vrouwen zijn zoals ik, die zeggen dat anderen het zwaarder hebben, die hun verdriet wegwuiven en hun pijn niet serieus nemen. Voor hen schrijf ik dit verhaal. Hen wil ik inspireren om hun gevoelens aan te durven kijken, om hun tranen te laten stromen en hun verhaal te omarmen.”

Het boek heeft een open einde, zodat je als lezer voelt hoe het is om met het niet-weten om te gaan. Het verhaal van Eveline en Marcel is nog niet af. Maar dat maakt het niet minder waardevol.

Een aangrijpend boek vol herkenbaarheid voor iedereen met een kinderwens die niet vanzelfsprekend ingevuld wordt, waar in het proces je je ook bevindt.

Zit je zelf in een fertiliteitstraject of worstel je met je kinderwens en heb je nood aan een gesprek? Je bent welkom voor een Zorgen- en Twijfelsgesprek. Een eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

Uitgeverij Palmslag, ISBN 978 94 933 4314 6

Recensie door Paulien

 

Logo gezond zwanger worden

 

 

 

 

 De Kraamvogel is één van de

 Vlaamse Expertisecentra Kraamzorg ,

een partnerorganisatie van Kind & Gezin.

Kind en gezin

 

  

de kraamvogel

 

 

 

Hier kan je borstvoeding geven!

  Meer info op Borstvoedings-vriendelijke locaties

borstvoeding